Az állami cégek miért emelhetik a díjaikat, ha az önkormányzatok nem?

Az állami cégek miért emelhetik a díjaikat, ha az önkormányzatok nem?

Molnár Zsolt (Fotó: MSZP/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2020-as év nemcsak a járványhelyzetről, hanem a magyar kormány önkormányzatokkal szemben folytatott harcáról is szólt – erről beszélt szombati sajtótájékoztatóján az MSZP pártigazgatója.

Molnár Zsolt egyúttal felidézte, hogy az önkormányzatok év végéig nem emelhetik a közszolgáltatási díjakat, a kormány indoklása szerint ugyanis ez segít az embereken, könnyebben elviselni a járvány terheit. Ugyanakkor feltette a kérdést: hogyan fordulhat elő, hogy az állami cégek esetében nincs ilyen? Miként lehetséges az, hogy a postai díjakat vagy éppen az autópályákért fizetendő összeget lehet emelni?

Az ellenzéki politikus személyesen Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult írásbeli kérdéssel, hogy erre választ kapjon.

Több önkormányzati vezető és Karácsony Gergely főpolgármester is rendre bírálja a kormányt, amiért a vírus elleni védekezésre hivatkozva a helyhatóságok lehetőségeit csökkentik. A legutóbbi ilyen, nagy felháborodást kiváltó intézkedés, hogy a kis- és középvállalkozásoknak az iparűzési adójuk felét kell csak befizetniük idén. A kormány érvelése szerint a kkv-kat segíteni kell, mert ők adják a legtöbb munkahelyeket, a polgármesterek ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy ezzel csak az önkormányzatok működését nehezítik meg.