Az Átlátszó megkereste az eladót, aki nem tud arról, hogy Rogán Barbara és családja visszalépett volna a szerződéstől

Az Átlátszó megkereste az eladót, aki nem tud arról, hogy Rogán Barbara és családja visszalépett volna a szerződéstől

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az új kormány tagjainak kinevezési ünnepségén a Sándor-palotában 2018. május 18-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább bonyolódik Rogán Antal újdonsült feleségének és családjának a sajtó által megszellőztetett földügye, amelyet Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője pénteken cáfolt. – A feleségem állami banktól hitelt nem kapott és semmilyen föld nem került a tulajdonába. Ráadásul a jövőben sem szeretne földtulajdonos lenni – olvasható a Magyar Nemzet néven megjelenő lapban Rogán Antal nyilatkozata. A miniszter tehát tagadta a több mint ezer hektáros, 1,6 milliárd forint értékű és a Budapest Bank 1,5 milliárdos hiteléből finanszírozandó földvásárlásról szóló híreket, amelyek a hónap elején kaptak lábra.

A lap ehhez még azt tette hozzá, hogy információik szerint „a sokat idézett szerződés soha nem ment teljesülésbe, a miniszter felesége és családja nem vásárolta meg a földterületeket”.

A miniszter cáfolatával egy időben a banktitok alól feloldott Budapest Bank is kiadott egy közleményt, amelyben a pénzintézet azt állítja, hogy nem kötött földvásárlási célú hitelszerződést Obrusánszki Barbarával és szüleivel, és nem folyósított hitelt sem erre a célra. 

Az ügy most újabb fordulatot vett azzal, hogy az Átlátszó megkereste az eladói oldalt. „Én csak annyit tudok, hogy van közöttünk egy adásvételi szerződés, és amit még meg kell csinálniuk, annak teljesülnie kell” — mondta a portálnak pénteken telefonban Barna Izabella arról a szerződésről, amelyet Rogán Barbara is aláírt még a leánykori nevén. A szerződést tavaly novemberben kötötték, összesen 1022 hektár Borsod megyei földbirtok adásvételéről. Rogán Barbara és szülei a szerződésben az összesen öt vásárló személy között szerepeltek, Barna Izabella pedig az eladók között.

Barna Izabella szerint a szerződés érvényes: eladták a földet, várják a pénzt. Ezek után felmerül a kérdés, mi is a pontos helyzet, esetleg a vásárlók visszatáncolnak az ügylettől. Erről Barna Izabella azt mondta: „Milyen szándékuk van, vagy nincs, arról én nem tudok.”

Az eladó a portált további információért a szerződést ellenjegyző ügyvédhez irányította, aki viszont azt mondta, köti az ügyvédi titoktartás, amely alól a szerződést szignáló minden személynek — eladónak és vevőnek egyaránt — fel kéne oldoznia ahhoz, hogy nyilatkozhasson. Vagyis úgy tűnik, hogy a felek között jogvita lehet kialakulóban, ráadásul a szerződő felek ügyfélként osztoznak a szerződést szignózó ügyvéden is.

Rogán Antal azt is mondta a Magyar Nemzetnek, hogy „az egész földvásárlási ügyet hazugságokon alapuló gyűlöletkampányra használta fel a baloldali sajtó. A cikkek megjelenése előtt engem egyik orgánum sem keresett meg, nem voltak kíváncsiak arra, hogy az általuk szerzett információk valóban igazak-e”. Ezt cáfolja az Átlátszó, amelynek riportere e-mailben kereste a minisztert a cikk megjelenése előtt, de a kérdésekre a mai napig nem kaptak választ. Hasonlóról számolt be a Telex is.

Az Átlátszó a Budapest Bankot is kérdezte, hogy pontosan kik oldották fel, és mire vonatkozott a titoktartási kötelezettség, a válaszokat még várják.

A Hvg.hu is arról ír cikkében, hogy múlt héten telefonon elérték Obrusánszki Barbara édesapját, Obrusánszki Zsoltot, aki a földvásárlás tényét egyáltalán nem cáfolta, sőt, azt ígérte, ha személyesen megkeresik őt az újságírók Dédestapolcsányban, részletesen is kifejti, hogy miért, milyen célra vásárolnának ekkora területet. Az más kérdés, hogy ígéretét a férfi végül nem tartotta be, és két nappal később személyesen sem állt szóba a portállal.