Az Emmi szerint szankcionálni fogják, ha valaki előbb kap védőoltást, mint jogosult lenne rá

Az Emmi szerint szankcionálni fogják, ha valaki előbb kap védőoltást, mint jogosult lenne rá

Beadják a Pfizer-BioNTech vakcinát egy egészségügyi dolgozónak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) a fõváros XIII. kerületében 2020. december 30-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár hivatalosan Magyarországon egyelőre az egészségügyi és a szociális dolgozók, illetve az idősotthonok lakói kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát, az RTL híradó tudomása szerint olyanoknak is juthatott belőle, akik valójában egyik csoportba sem tartoznak.

Mint pénteken beszámoltak róla, hasonló információk a Magyar Orvosi Kamarához is eljutottak. A szervezet titkára, Svéd Tamás szerint ez nem feltétlenül az emberek hibája, szerinte akik így jutottak az oltáshoz, azok „valahol helyesen cselekedtek”. Persze szerinte ha hazudtak arról, hol dolgoznak, ez felveti annak gyanúját, hogy okiratot hamisítottak, de lehettek olyanok is, akikhez csak eljutott a hír, hogy levelet kell írni egy adott címre a regisztrációhoz, és ha tőlük nem kérdeztek semmit, akkor Svéd szerint az illetőt nem terheli ilyen irányú felelősség.

Az RTL Híradó kereste az üggyel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi). A szaktárca válaszában arról írt, az oltás előtt mindenkinek nyilatkozna kell, hogy valóban az egészségügyben dolgozik-e. Ám szerintük aki eltér az oltási tervtől, az nemcsak a szabályokat szegi meg, hanem a védekezés sikerességét is veszélyezteti, amit az illetékes hatóságok szankcionálni fognak. A szankció egyaránt fog vonatkozni arra, aki beadta az oltást, illetve arra, aki kapta. Ám hogy pontosan milyen szankció várható, az nem derült ki.

Mint a Magyar Hang beszámolt róla, az továbbra sem világos, hogy akkor a vakcinainfo.gov.hu felületen történő regisztráció feltétele lesz-e a védőoltáshoz jutáshoz, erről itt írtunk részletesebben.

Címkék: koronavírus, oltás