Vakcinainfó lapunknak: Az is megkaphatja a vakcinát, aki nem regisztrál az oltásra

Vakcinainfó lapunknak: Az is megkaphatja a vakcinát, aki nem regisztrál az oltásra

Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató készül, hogy beadja Müller Cecília országos tiszti főorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 13-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több olvasónk jelezte, hogy a vakcinával kapcsolatos központi ügyfélszolgálattól azt a tájékoztatást kapták, hogy akkor is megkaphatják az oltást, ha nem regisztrálnak a vakcinára.

Munkatársunk érdeklődésére ugyanezt mondták el, vagyis, hogy a regisztráció elmulasztása senkit sem zár ki az oltás felvételéből. Mindenképpen ajánlott, de nem feltétele a vakcinának

– tájékoztattak. Ez ellentmond annak, amit a koronavírus sajtóközpont korábban a Hvg-nek írt. Múlt heti álláspontjuk szerint az előzetes regisztráció valóban feltétele a koronavírus elleni oltás beadásának. Válaszukban ezt azzal magyarázzák, hogy az oltás önkéntes, ezért mindenkinek jeleznie kell, ha kéri az oltást.

„Aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igénye. Oltásra időpontot azok kaphatnak, akik kérik ezt” – írta korábban Kelemen Erzsébet, helyettes fővárosi és megyei tiszti főorvos a 444 által nyilvánosságra hozott levelében.

És Rogán Antal is arról beszélt, hogy aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorban”. A miniszter álláspontja azért is fontos, hiszen az általa vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda kezeli a vakcinainfo.gov.hu oldalt, ahol jelentkezni lehet a védőoltásért.

Utóbbi miatt vizsgálatot indított az adatvédelmi hatóság, de nem tartják aggályosnak azt a rendszert, hogy a vakcinára való regisztráció során amennyiben valaki folyamatos kapcsolattartást szeretne a kormányzattal, a Miniszterelnöki Kabinetirodához kerüljenek az adatai. Ezt Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke mondta a Népszavának adott interjújában.

 – Megnyugtathatom, hogy sem Rogán Antal, sem más illetéktelenek nem nézegethetik senkinek az egészségügyi adatait – fogalmazott Péterfalvi, hozzátéve, hogy csak a konzultációt igénylők neve és kapcsolattartási adatai kerülnek a kabinetirodához.

Az ügyben kérdésekkel fordultunk az operatív törzshöz. Ha netán válaszolnának, frissíteni fogjuk a cikket.