Az érettségi előtti napon tetőzhet a járvány: a kormány elemez, a Szülői Hang tiltakozik

Az érettségi előtti napon tetőzhet a járvány: a kormány elemez, a Szülői Hang tiltakozik

A történelem írásbeli érettségi vizsga feladatlapját tölti ki egy diák a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Kockázatnak teszi ki a tanulók, pedagógusok és hozzátartozóik egészségét a május 4-én kezdődő írásbeli érettségi vizsga – írja közleményében a Szülői Hang. Az iskolás gyerekek szüleinek civil közössége szerint megmagyarázhatatlan, hogy miért gondolja a kormány biztonságosnak az érettségiztetést, ha a vizsgák egy nappal a járvány várt tetőzése után kezdődnek, és rugalmasabb megoldásokat várnának a kormányzattól. Az ATV kormányzati forrása szerint a „ez egy új adat”, és elemezni fogják.

A Szülői Hang szerint még most is van lehetőség kreatív és rugalmas megoldásokra, ami szerintük különösen fontos akkor, amikor a miniszterelnök szerint az érettségi kezdete egybeesik a járvány tetőzésének várható időpontjával. Arra kérjük a diákokat és családjaikat, ne hagyják szó nélkül a jogsérelmeket, és tegyenek panaszt a kormánynál, az Ombudsmannál és/vagy az Oktatási Jogok Biztosánál az érettségi tervezett lebonyolításának módja miatt írta közleményében a szervezet.

„Ha tömegesen jelezzük a sérelmeket, akkor azzal a kormányzatra is nyomást gyakorolhatunk. Javasoljuk azt is, hogy lépjünk kapcsolatba valamelyik szülői, diák vagy pedagógusszervezettel, hiszen közös erővel hatékonyabban nyilvánosságra tudjuk hozni a felmerülő problémákat és jobban érvényesíteni tudjuk gyermekeink érdekeit” – írják.

Az ATV kormányzati körökből úgy értesült: elemezni fogja a helyzetet a kormány.

A Szülői Hang szerint a mostani feltételek szerint hátrányos helyzetbe kerül az a diák, aki egészsége vagy családja egészsége védelmében az érettségi elhalasztása mellett dönt, hiszen az ősszel érettségizők már nem tudnak idén továbbtanulni, de az érettségi hiánya miatt a munkaerőpiacon is hátrányba kerülnek. A szervezet szerint a kormányzat nem adott valódi választási lehetőséget, a diákok többsége nem tud élni a halasztás lehetőségével, így méltatlanul nehéz helyzetbe kerül.

A Szülői Hang kéri, hogy több vizsgaidőpontot biztosítson a kormány, arra az időszakra, amikor várhatóan már alábbhagy a járvány (például augusztusban), de még nem maradnak le a diákok a felvételiről sem. Így a fertőzésgyanús vagy karanténban lévő diákok is vizsgázhatnának. Továbbra is javasolják a nem felvételi tárgyak esetén és a legjobb tanulóknál az év végi jegy megajánlását, és hogy idén több tanulót vegyenek fel a felsőoktatásba, így ellensúlyozva a hátrányokat, amelyek abból adódnak, hogy járványhelyzetben, távoktatásban nehezebb volt a felkészülés.

Az érettségi megszervezésével kapcsolatban a szakszervezetektől is érkezett kritika, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig ellenállást is kifejtene: koordinált szabadságkivétellel akarják megakadályozni a májusban megtartandó érettségit.

Reakciójuk nem talált megértésre Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnál, aki azt javasolta a szakszervezetnek, fontolják meg a névmódosítást, vegyék fel esetleg a Vörös Hadsereg Frakció elnevezést, mert az sokkal jobban lefedné a tevékenységüket. A Szakszervezeti Akciószövetség – mely négy oktatói, értelmiségi szakszervezetet tömörít – ugyanakkor elítéli a köznevelési államtitkár kijelentését, és nyilvános bocsánatkérést, vagy ennek hiányában az államtitkár lemondását követelik, amiért egy szélsőbaloldali terrorszervezettel hasonlította össze a szakszervezetet.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés is bocsánatkérésre szólította fel az államtitkárt, hangsúlyozva: a szakszervezetek a munkavállalók érdekeit képviselik, és a PDSZ a pedagógus társadalom elégedetlenségének adott hangot. Szerintük a diákok, pedagógusok és szülők is joggal aggódnak a fertőzésveszély miatt.

Meghiúsítaná a májusi érettségit a tanári szakszervezet | Magyar Hang