Az ombudsmanhoz fordulnak civilek, szerintük „gyűlöletkeltő”, amit Orbán Viktor mondott a homoszexuálisokról

Az ombudsmanhoz fordulnak civilek, szerintük  „gyűlöletkeltő”, amit Orbán Viktor mondott a homoszexuálisokról

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án (Fotó: MTI/Balazs Mohai)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az alapjogi biztos fellépését várják civilek, mert alapjogokat sértő gyűlöletkeltésbe torkollott a társadalom perifériáján lévő csoportokat bemutató mesekönyv körüli vita – írja a Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Úgy fogalmaztak: „az ombudsmanhoz fordult nyolc civil szervezet amiatt, hogy a Meseország Mindenkié című könyv körül kirobbant vita homofób állami gyűlöletkeltéssé alakult”. Felidézték, a 2020 szeptemberében megjelent mesekönyv  különböző sérülékeny társadalmi csoportokat mutat be mesefigurákon keresztül gyerekek számára. Szerintük a kiadványban semmiféle szexuális tartalom nincs, nem buzdít senkit arra, hogy váljon homoszexuálissá – vagy más marginalizált csoport tagjává –, egyszerűen megmutatja, hogy ilyen emberek is léteznek. A mesekönyv egyébként akkor került az érdeklődés középpontjába, mikor Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa ledarált egy példányt belőle, ami hatalmas közéleti vitát váltott ki.

– A magyarok türelmesek ezzel a jelenséggel szemben, sőt, a magyarok olyan türelmesek, hogy az ilyen típusú provokatív demonstrációkat is – nem mondom, hogy szó nélkül, de jól viseljük – ezt már Orbán Viktor miniszterelnök mondta a könyv kapcsán. Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország toleráns a homoszexuálisokkal. Ugyanakkor megjegyezte: „de van egy vörösvonal, amit nem lehet átlépni, (…) hagyják békén a gyerekeinket”.

Utóbbival a civilek szerint a kormányfő megerősíti a társadalom többségében meglévő, a szexuális kisebbségek ellen irányuló sztereotípiákat: azt sugallja, hogy a gyerekek egészséges fejlődését már az is veszélyezteti, ha tudomást szereznek a többségitől eltérő vonzalmak létezéséről. Annak hangoztatásával pedig, hogy „Magyarország türelmes a homoszexuálisokkal szemben”, az LMBTQI embereket kirekesztette a nemzetből – közölték.

– Az ombudsman törvénybe foglalt feladata, hogy kiálljon a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogaiért, ezért az aláíró civil szervezetek arra kérték a biztost, hogy emelje fel szavát a miniszterelnök homofób nyilatkozatával szemben és nyilvánítsa ki, hogy egy demokratikus, a kisebbségek egyenlő emberi méltóságát tiszteletben tartó jogállamban nincs helye a kormányzati gyűlöletkeltésnek.

A civil szervezetek arra is felhívták a biztos figyelmét, hogy a rendőrség az október 4-én, az Átrium Színházban megtartott meseolvasás alkalmával nem védte meg a gyermeki jogokat és a szülők nevelési szabadságát a rendezvény ellehetetlenítését célzó, agresszív, szélsőséges tüntetéssel szemben, emiatt az eredeti tervekkel ellentétben nem tudtak részt venni szülők és gyermekeik a programon.

Ezen túl a civilek beadványukban jelezték, hogy alapjogot sért, ha egyes polgármesterek – így a csepeli és a mezőkövesdi – betiltják a könyv használat településük óvodáiban. Szerintük erre formailag sincs joguk, de a tiltással a tanulás és tanítás Alaptörvénybe foglalt szabadságát is korlátozzák. Az ombudsmani beadványt itt olvasható

Az aláíró szervezetek az alábbiak voltak: Amnesty International Magyarország, Budapest Pride, Labrisz Leszbikus Egyesület, Háttér Társaság, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar LMBT Szövetség, Társaság a Szabadságjogokért, Utcajogász Egyesület.