Az önkormányzatok 19 százaléknak nincs egyetlen fillér tartaléka sem

Az önkormányzatok 19 százaléknak nincs egyetlen fillér tartaléka sem

A 2021. évi költségvetési törvényjavaslat az Országházban a tervezet benyújtásának napján, 2020. május 26-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az önkormányzatok több mint 50 százaléka legfeljebb két hónapra elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkezik – derül ki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) május közepén készített felméréséből, melyet a Népszava ismertetett.

A városok és falvak mindössze 14 százaléka képes működni fél évig hitelfelvétel nélkül, ugyanakkor majdnem 19 százaléknak nincs egyetlen fillér tartaléka sem.

A szervezet keddi elnökségi ülésen a jövő évi költségvetés értékelésekor a felmérés alapján már arra jutottak: az önkormányzatok tizedének év végéig biztosan olyan súlyos likviditási nehézségei lesznek, hogy hitelfelvételre kényszerül.

A TÖOSZ első, április 8-i felmérése kimondottan arról szólt, hogy a gépjárműadó bevétel kiesése milyen hatással van a helyi önkormányzatok 2020. évi költségvetésére. A felmérésből kiderült, hogy a résztvevő 555 válaszadó önkormányzat 63,7 százalékánál likviditási problémát okoz a feladatellátásban a gépjárműadó 40 százalékának központi elvonása a költségvetés végrehajtása során. A szervezet a jövő évi költségvetés tervezetéről kialakított állásfoglalása szerint a 3200 magyar településből 2300 semmilyen más adóbevételre sem számíthat idén.

Az nagyon eltérő, hogy egy község költségvetésének mekkora része származott gépjárműadóból. A májusi felmérés szerint egy-két százaléktól akár 50 százalékig nőhet a skála, a kiesés az ezer fő alatti kistelepüléseken okozza a legnagyobb gondot. A kieső többnyire 1-5 millió forintot az állam kénytelen kipótolni, ha nem akarja, hogy az önkormányzatok majdnem kétharmadában megálljon az élet, bezárjon az óvoda, ne legyen orvosi ügyelet.

Azon a 900 településen, ahol van iparűzési adó, a gazdaság visszaesése miatt csökkenő bevétellel számolnak, de az ebben az esetben is nagyon változó, hogy a működési költségvetésben mekkora lyukat vág a kieső bevétel: 1 és 70 százalék közötti mínusszal számolnak a települések.

Jövőre nincs többletforrás az önkormányzatok működtetésére a költségvetésben, csak az eddigi források közötti átrendeződés figyelhető meg – hangzik a TÖOSZ álláspontja.

A szervezet elnöke Tab fideszes polgármestere, Schmidt Jenő.