Az Orbán család római vakációja: kiderült, mennyit fizetett be az útért a család a külügynek

Az Orbán család római vakációja: kiderült, mennyit fizetett be az útért a család a külügynek

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2022. szeptember 10-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bő másfél év után másodfokon jogerős ítélet született abban az perben, amelyet a K-Monitor Közhasznú Egyesület indított Orbán Viktor római útjának adataiért. A római vakációra családtagjai is elkísérték a miniszterelnököt, ráadásul a kormányfő horvátországi nyaralását szakította meg a katolikus konferencián való részvételért. A honvédségi repülő tavaly augusztusban közvetlenül szállította Orbánt és családját a horvát szigetről Rómába és vissza, a gépen pedig ott volt a kormánypárt több vezető politikusa. A miniszterelnököt és családját vacsora közben le is fényképezték, így derült ki, hogy a családtagjai is vele tartottak.

A K-Monitor által kezdeményezett per során kiderült: Orbán Viktor 631 ezer 610 Ft-ot fizetett meg a Külügyminisztériumnak családtagjai utazása miatt. Elfogadva a Külügyminisztérium perben tett azon állítását, hogy a befizetéskor a szállásköltség elszámolása még nem történt meg, és azt, hogy idén novemberben az rtl.hu-nak kiadott adatok szerint a római út során mindössze 471 ezer Ft útiköltség merült fel, az összeg kérdéseket vet fel. A perben a kormányfői utak szervezéséért felelős külügy ugyan azzal érvelt, hogy a honvédségi fenntartású repülők költségeit nem ismeri, de ezt nem támasztotta alá az utak szervezését és elszámolását rendező szabályokkal. Érvelésüket gyengítette, hogy Orbán Viktor számukra fizette be a fenti összeget.

A szervezet a per tanulságairól azt írta: a honvédségi gépek használata átláthatatlanná teszi a miniszterelnöki utak elszámolását. A kormánynak jó szolgálatot tesz a költések elrejtésére, hogy honvédségi szállítógépként használja a tízmilliárdokért vásárolt gépeket saját utazásaira, ám ennek pontos jogalapja máig nem tisztázott.

A Honvédelmi Minisztérium ugyanis kérdésükre olyan jogszabályokra hivatkozott a kormányfői utazások kapcsán, amelynél azok indoka „katonai szakértelmet és speciális eszközöket igénylő feladatokban, a honvédelem szempontjából létfontosságúnak kijelölt rendszerelemek működtetésében való közreműködés”. A külügyminisztérium ugyan perben rászorítható, hogy az utak költségeiről beszámoljon, ám a kormánygépek használatának tényleges költségeit ők nem hajlandóak elárulni. További részletek a K-Monitor blogjában.