Az orvosok cenzúrázása az ellátást veszélyeztetheti

Az orvosok cenzúrázása az ellátást veszélyeztetheti

Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem szabad összekeverni az orvosi titoktartást és az intézményi lojalitást a cenzúrával – közölte a Facebookon a Magyar Orvosi Kamara (MOK) győri elnöke, Szijjártó László. Mindezzel arra reagált, hogy Novák Hunor gyermekorvos interjút készített a koronavírusos betegek kórházi ellátásának hiányosságairól, de sem az interjúalany, sem az őt foglalkoztató kórház nevét nem közölhette.

„Az elismert szaktekintélyt, intenzív terápiában dolgozó professzort anonimizálnom kellett, ugyanis a kórház megtiltotta a nyilatkozattételt. A cenzúrának azonban nem engedünk, nem hallgatunk, ezért név nélkül nyilatkozik: eddig nem hallott adatokat, információkat teszünk közzé a hazai koronavírusos betegek intenzíves ellátásából” – üzente még december nyolcadikán Novák.

Erre reagált úgy Szijjártó, hogy orvosként mind arra esküdtek, minden tudásukkal segítik a betegeiket. Ez nem lehet politikai vagy gazdasági kérdés, a cenzúra pedig a betegek hiteles tájékoztatását akadályozhatja. „A MOK megyei szervezetének elnökeként kérem és figyelmeztetem minden orvos kollégánkat, hogy ezt tartsák szem előtt és ennek szellemében próbáljanak meg a jelen, rendkívül nehéz helyzetben dolgozni. Köszönöm Novák Hunor kollégánknak, hogy bátran és példamutatóan rámutat a problémákra, ezzel segítve a megoldások közös keresését” – üzente Szijjártó.

Novák a szóban forgó beszélgetés kapcsán arról tájékoztatott: a korábban említett 40 százaléknál sokkal rosszabb a lélegeztetőgépre került koronavírusos betegek halálozási aránya. „Két nagy (nem budapesti) intenzív osztályról kaptam megbízható, nem publikált adatokat: mindkét helyen a koronavírus miatt intubált, gépi (invazív) lélegeztetésre szoruló páciensek 92-95%-a meghalt. Ami érdekes: a »hivatalos« halálozási arány ezen az intenzíven csak kb. 50% volt a COVID-os lélegeztetett betegek tekintetében. Akkor derült ki, hogy az 50% inkább 95%, amikor hosszas munkával, egyenként megnézték a kezelt betegek adatait, kezelésük kimenetelét. Információim szerint nem arról van szó, hogy szándékosan kozmetikázták, meghamisították az adatokat, hanem a számítógépből ez az 50%-os túlélési statisztika volt nyerhető, volt gyorsan és egyszerűen lekérdezhető” – állította Novák. Az általa megkérdezett orvos pedig azt mondta, van, ahol még egyetlen koronavírusos beteget sem tudtak extubálni, azaz levenni a lélegeztetőgépről.