„Azért indulok, mert a többi ellenzéki jelöltnél alkalmasabb vagyok”

„Azért indulok, mert a többi ellenzéki jelöltnél alkalmasabb vagyok”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár január 17-én este, a VII. kerületi Gödör klubban nem számoltam azzal, hogy a nap egy sajtó- és párttörténeti eseményt tartogat számomra, kisvártatva kiderült, hogy nagyon is így van. Mert, ahová érkeztem, a Juhász Péter V. kerületi polgármester-jelölt által meghirdetett háttérbeszélgetésére, az őt támogató Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) számára is az első ilyen esemény volt. Azt, hogy ez a helyzet, Nagy Dávidtól, a párt passzivistájától, pártigazgató-féleségétől és IV. kerületi polgármester-jelöltjétől tudtuk meg elöljáróban. De ebből a tényből különösebb feszengés és megilletődöttség nem kerekedett sem a párt emberei, sem a rendezvényre érkező tucatnyi újságíró részéről, akik már jóval a hivatalos kezdést megelőzően fogyasztani kezdték az asztalra kikészített – amúgy friss – pogácsákat és alkoholmentes italokat a spontán kialakuló, kötetlen, de informatív csevej közepette. Ami közben Juhász Péter kezdte kínálgatni a vacsorát, a házi készítésű mákos gubát, ami egy méretes vájdlingban volt szervírozva, szabad szedésre.

Nem sokkal később aztán az esemény hivatalos része is elkezdődött: a társaság a H betű alakban elrendezett asztalok köré ült – a kutyapárt arcai a H egyik szárára, a belvárosi polgármester-jelölt a másikra, közöttük a sajtó képviselői –, és közkívánatra valaki felhozott két üveg bort. Minden adott volt hát ahhoz, hogy kiderüljön, mi motiválja Juhász Pétert, miért támogatja őt az MKKP és hogy hogyan készül a párt az önkormányzati választásokra.

Aktivista Juhász a passzivisták között

Juhász Péter elmondta, több dolog is arra ösztökélte, hogy megmérettesse magát. Az egyik ok, hogy nem tud nyugton ülni, s bár nem érzi és soha nem érezte magát politikusnak – pláne nem pártpolitikusnak –, úgy érzi, jelenleg ezen a terepen tud valamilyen hatást elérni. – Aktivistának, polgárjogi aktivistának tartom magam. Egy normális világban ehhez nem kellene politikai pozíció. Az önkormányzati szint az, ahol a legnagyobb hatást tud elérni egy a politikai hatalommal kritikus személy – jegyezte meg. Az okok között említette a 444 politikai karaktergyilkosságokról, kigolyózásokról szóló filmjét is, amiben maga is szerepel, de szerinte nem azzal az üzenettel, amit ő vall. A filmben ugyanis úgy van ábrázolva, mintha a karaktergyilkolászás ösztönözte volna a közéletből való ideiglenes visszavonulásra. – Nem ez volt az ok, hanem az hogy elbukott a kezdeményezésünk. Egyébként pedig nagyon örülök neki, hogy az elmúlt éveket a gyermekeimmel tölthettem, ennél jobb dolog nem is történhetett volna – jegyezte meg, hozzátéve: a karaktergyilkossági kísérletek és a személyét ért rágalmazások azért megviselték.

A harmadik ok pedig az, hogy beszélgetett az V. kerület két másik ellenzéki polgármester-jelöltjével, a Momentum által támogatott Kerpel-Fronius Gáborral, és az önkormányzati ellenzék helyi frakcióvezetőjével, Kovács Alex Gáborral, ami meggyőzte őt arról, hogy jobb, ha inkább ringbe száll a posztért. – Azért indulok, mert a többi ellenzéki jelöltnél alkalmasabb vagyok – fejtette ki. (A Belváros egyébként a Fidesz egyik erős bástyája a Budapesten. Jelenleg második ciklusát tölti a kerület élén Szentgyörgyvölgyi Péter, elődje szintén két cikluson át Rogán Antal volt.)

Csak egy maradhat és nem kell az a sok pártlogó sem

politikus polgárjogi aktivista kifejtette, első körben az előválasztást szerette volna kikényszeríteni. – Szerintem lesz előválasztás, amin jó eséllyel fogok indulni, de ha nem én nyerek, természetesen el fogom fogadni – mondta. Ez egyébként már egy ideje tényként kezelhető, a Telexnek legalábbis az előválasztásra való nyitottságát hangoztatta nemrég Kovács Alex Gábor és a Kerpel-Fronius Gábort jelölő Momentum, de Juhász Péter is ennek szükségességéről írt Facebook-oldalán.

Arra a kérdésre, hogy az előválasztásra mikor kerülhet sor, Juhász kifejtette: van egy olyan törekvés, a kerületi előválasztásokat mindenhol egy időben rendezzék meg, a jeltöltállításhoz azonban még kell némi idő. Kifejtette továbbá, hogy a szakértők szerint minél közelebb van az előválasztás az önkormányzati választáshoz, annál jobb, mivel a győztes ellenzéki jelölt sikere önmagában is vonzhatja a szavazatokat, ráadásul a Fidesznek kevesebb ideje marad a célzott lejáratókampányra. Nagy Dávid mindezzel kapcsolatban hozzátette: az MKKP azzal a feltétellel vesz részt az előválasztásokban, hogy a majdani győztes plakátjára csak az őt támogató párt logója kerül. Vagyis ha Juhi nyer, az ő neve mellett csak MKKP logó lehet, a DK-é, a Momentumé, vagy az MSZP-é semmi szín alatt sem. Ugyanígy, az MKKP logója pedig nem szerepel az előválasztási győztes ellenzéki jelölt neve mellett, ha az illetőt más párt indítja.

A fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter verhetetlennek tűnik az V. kerületben, a közvélemény-kutatások 65 százalékos támogatottságot mutatnak, ebből kiindulva tehát bárki más számára elérhetetlennek látszik a polgármesteri szék. Erre reagálva a kutyapárt jelöltje elmondta, nincsenek olyan információi, amelyek cáfolnák ezt, de ez nem befolyásolja abban, hogy cselekedjen. Arra kérdésre, hogy akkor is indulna-e, ha az MKKP nem állt volna mögé, határozott igennel felelt. Egyben érzékeltette azt is, hogy bár az együttműködés kívülről nézve magától értetődőnek látszik, hiszen Kovács Gergellyel, a párt elnökével régóta barátok és számos közös akciójuk volt már, de ez nem különösebben számított. Mint mondta, a párt döntéshozóinak előzetes belső meghallgatásán rendesen megizzasztották. – Itt nem az számít, hogy ki mit dumál, ki mit ígér, hanem az, hogy ki mit csinál, vannak-e értelmes ötletei felvetései. Ha igen, akkor van támogatás is önkéntesekkel és alapvető infrastruktúrával, például szórólapokkal, vagy rendezvénytechnikával – mondta.

(A mákos gubáról menet közben mindenki megfeledkezett, kivéve Juhász Pétert, aki bő egy óra elteltével púposra szedett papírtányérokon szolgálta fel az ételt az újságíróknak. De ez nem törte meg a háttérbeszélgetés ívét.)

Talpasokra hangolt kampány

Arra a kérdésre, hogy nem érzi-e versenyhátrányban magát nemcsak Szentgyörgyvölgyi Péterrel, de Kovács Alex Gáborral szemben is, aki több ciklus óta ül az önkormányzatban, ezáltal jobban ismeri a belső hivatali viszonyokat, ügyeket, ráadásul a választók célzott felkereséséhez is lehet saját „Kubatov-listája”, Juhász Péter kifejtette: az információk terén lehet hátránya, ugyanakkor szép számmal vannak olyan témák, amelyeket a választók figyelmébe lehet ajánlani. Emellett pedig – húzta alá – az MKKP révén rendkívül komoly önkéntesekből álló passzivista-állomány áll rendelkezésre, akik segítségével van rá esély, hogy minden potenciális szavazót megszólítson. – Az V. kerület nehéz terep, hiszen az elmúlt évtizedekben az egykori töredékére esett a lakosságszám, az ingatlanok jelentős része vagy irodaként funkcionál, vagy Airbnb-szállás, vagy külföldiek bérlik hosszabb távon, tehát a szavazásra jogosultakat rendkívül nehéz elérni, de jó helyismerettel és rengeteg munkával azért nem lehetetlen a feladat.

Juhász Péter elmondta még, hogy a polgármesteri posztot azért is tartja fontosnak, mert egy önkormányzati vezető meglátása szerint nagyobb hatékonysággal tud eredményeket elérni akár országos közügyekben is, mint egy parlamenti képviselő. Ez egyébként céljai között is szerepel sőt, a – most nem részletezett kampánystratégiájuk része is mindamellett, hogy a kerületi választópolgárokat helyi ügyekkel igyekszik majd megszólítani.