Azonnali hatállyal felfüggeszti újpesti képviselőjének párttagságát a Jobbik

Azonnali hatállyal felfüggeszti újpesti képviselőjének párttagságát a Jobbik

Czigler László, Újpest alpolgármestere, Kozma András budapesti alelnök és Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő 2020. augusztus 6-án a kommunizmus újpesti áldozatairól szóló megemlékezésen (Forrás: Jobbik Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy Párizsból induló magángéppel utazott karácsonykor Közép-Afrikába választási megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője, Szabó Balázs, és a pártból nemrég kilépett politikus, volt parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő is – számolt be az esetről a hvg.hu.

„Irány Afrika!” – írta december 26-án az Instagram-oldalára Samu Tamás Gergő, a képen egy repülőgép bőrfotelében ülve látható. December 27-én egy újabb képet posztolt a Közép-afrikai Köztársaságból, két nappal később pedig a fővárosban, Banguiban két egyenruhás fegyveres férfival fotózkodott. Másnap Csád fővárosáról tett közzé légifelvételt, ekkor ment vissza a repülő Franciaországba. A portál megtudta, hogy vele tartott Szabó Balázs, a Jobbik újpesti képviselője is.

A Hvg szerint egy olyan választást figyeltek meg a politikusok, amely különösen fontos Oroszországnak: a Kreml az elmúlt években szinte a teljes titkosszolgálati arzenálját bevetette azért, hogy komoly befolyást szerezzen az aranyban, gyémántban és urániumban gazdag Közép-afrikai Köztársaságban. A portál értesülése szerint az utat egy olyan, oroszokhoz köthető berlini szervezet fizette, amely lengyel ágon Mateusz Piskorskihoz tartozik. A lengyel politikust azzal vádolják, hogy oroszoknak és kínaiaknak kémkedett.

A portál megkereste Szabó Balázst az afrikai út kapcsán, aki azt mondta: naiv lenne, ha még csak nem is sejtené, hogy emögött állhat orosz pénz vagy befolyás.

Nem sokkal a cikk megjelenése után a Jobbik lapunknak is eljuttatta közleményét, amelyben nemcsak Szabó Balázs párttagságát függesztik fel, hanem felszólítja őt önkormányzati képviselői mandátuma visszaadására.

Mint írják, az „Oroszokhoz köthető szervezet pénzén ment Afrikába megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője, és egy exjobbikos” címmel megjelent cikkben arról esik szó, hogy a súlyos polgárháború után geopolitikai konfliktus színterévé vált Közép-afrikai Köztársaságban 2020. december 27-én megtartott, kétes tisztaságú választásokon magyar választási megfigyelők is részt vettek. A Moszkva-barát jelölt győzelmét hozó voksolásra, feltehetően orosz szervezéssel magánrepülőn a közép-afrikai fővárosba, Banguiba röptetett magyar választási megfigyelők egyike Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő volt.

– Szabó Balázs a pártját, a Jobbikot sem utazása előtt, sem azt követően nem tájékoztatta sem arról, hogy egy polgárháborús ország kétes tisztaságú választásán megfigyelőként vesz részt, sem pedig arról, hogy utazását ki szervezi, és kikkel vesz azon részt. Tekintettel arra, hogy a képviselő tevékenysége élesen szembemegy a Jobbik Elvi Nyilatkozatában lefektetett elvekkel, tette súlyos következményekkel jár: a képviselő párttagsága azonnali hatállyal felfüggesztésre került, etikai eljárást kezdeményeztünk vele szemben, és felszólítottuk önkormányzati képviselői mandátumának visszaadására – szögezi le az ellenzéki párt közleményében.

– Jobbik elkötelezett az európai értékek és az euroatlanti kapcsolatok fejlesztése és a demokrácia iránt. Elfogadhatatlannak tartunk minden olyan kezdeményezést, amely az általunk vallott értékekre veszélyt jelent, ezért sem most, sem a jövőben nem fogjuk tolerálni azt, ha valaki a Jobbik nevével visszaélve, átláthatatlan hátterű intézmények szervezésében, kétes tisztaságú választásokat próbál meg hitelesíteni – e sorokkal zárul a közlemény.