Azonnali hatállyal leváltották a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjét

Azonnali hatállyal leváltották a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjét

Pintér Sándor belügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyûlés magyarországi nemzetiségek bizottságának ülésén az Országház Széll Kálmán-termében 2020. december 10-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azonnali hatállyal, indoklás nélkül leváltották a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetőjét, Opauszki Andrást. A hírt a szaktárca az MTI-vel közölte, hozzátéve, hogy a pozíciót július 1-jével Jeney Áron alezredes veszi át. Opauszki nem állt sokáig az NNI élén, szeptember 1-jével nevezte őt ki Pintér Sándor belügyminiszter.

Opauszki korábban a magyarországi bűnszervezetekkel foglalkozott sokat, 2011 őszétől pedig a kilencvenes évek felderítetlen leszámolásos ügyeit vizsgáló nyomozócsoport egyik vezetője volt. Amint a HVG.hu is említi, az NNI előtt az előbbi szervezet felderítő főosztályát vezette. Az NNI-nél nem változtatott semmit, állítása szerint korábban is világosak voltak a feladataik. A leginkább emberölési, kábítószeres, embercsempészettel összefüggő, továbbá kiberbűnözői ügyekre fókuszált.

Opauszki vezetése alatt fogták el a Döcher György maffiózó meggyilkolásával gyanúsított Tureket, azaz D. Alexet. Azt viszont továbbra sem tudni, ki ölte meg Portik Tamás egykori bűntársát, Muskovics Gyulát, illetve mi történt a Portikhoz közel álló tárnoki Radics családdal. Opauszki nyomozóként ott volt Portik 2012-es elfogásánál is.

Opauszkinak az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályánál része volt abban is, hogy vádalku keretében rács mögé juttattak egy, a hetvenes években Belgiumba menekült egykori keresztapát, aki a Holland-Antillákról csempészett kokaint a Balatonra.

Pintér június 30-ával visszavonta Kiss Attila vezérőrnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének vezetői megbízását is, őt a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárának kabinetfőnökévé nevezték ki. A helyére Czinege László dandártábornok, Heves megye eddigi rendőrfőkapitánya került, az ő helyére pedig megbízottként Nagy Zsolt ezredes.