Balassagyarmat fideszes polgármestere vasútvonalak bezárása ellen tiltakozik

Balassagyarmat fideszes polgármestere vasútvonalak bezárása ellen tiltakozik

Csach Gábor (Forrás: Facebook/Balassagyarmat Városháza)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gépjárműállomány állapota okán augusztus 1-től megszűntetné a személyszállítást tíz mellékvonalon a MÁV, ezek közt van Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalszakasz is – hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere. A posztnak, amelyet a 444 vett észre, a „Kérelem a vasútbezárás ellen” címet adta a politikus, és azt is jelezte, hogy az ügyben levelet írt Lázár János építési és közlekedési miniszternek. Ebben legalább a határon átmenő, meglévő vasútpályával rendelkező vasútvonalak megtartására és a nemzetközi közlekedés újraindítására kéri a tárca vezetőjét.

Levelében a polgármester azt fejtegette, „nagyfokú felelőtlenség” lenne a nemzetközi közlekedési kapcsolatok elvágása. A megszüntetésre ítélt mellékvonalak közül ugyanis ez az egyetlen, amely meglévő, kiváló állapotú és teherszállításra ma is használt határon túli kapcsolattal rendelkezik Losoncig. Szerinte hosszú távon az ilyen kapcsolatok elvágásáról szóló döntések a Kárpát-medence „vérkeringésének” további csonkulásával járnak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a minisztérium menetrendjében nyoma sem volt ennek a döntésnek, így az érintetteknek sem volt esélye reagálni rá.

A MÁV-Volán csoport péntek délután ismerte el, hogy vonathelyettesítő autóbuszok járnának a jövőben az érintett vonalakon. A közlekedési társaság kiemelte: ezúttal nem az utasbiztonsággal kapcsolatos kérdések indokolják az autóbuszos vonathelyettesítő járatok közlekedtetését, hanem a jármű- és személyzethiány, amelynek enyhítésére a MÁV-Volán-csoport folyamatosan toborozza a munkatársakat, várja a csatlakozni szándékozók jelentkezését. A leállításra szánt vonalak elsősorban alföldi mellékvonalak, és a (Miskolc-Tiszai-) Nyékládháza-Tiszaújváros, a (Mátészalka-) Kocsord alsó-Csenger, Újszeged-Mezőhegyes, és a Mezőhegyes-Battonya, illetve a Somogyszob-Nagyatád útvonalakat is érintik.