Bejutott a Bocuse d’Or világdöntőjébe a magyar csapat

Bejutott a Bocuse d’Or világdöntőjébe a magyar csapat

Az első helyezett Veres István séf (j) és Molnár Bence commis, a Bábel Budapest étterem munkatársai a Bocuse d'Or magyar döntőjének eredményhirdetésén a Hungexpon rendezett Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa Szakkiállításon 2020. február 5-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén az észtországi Tallinnban rendezték meg a világ legrangosabb gasztronómiai versenye, a Bocuse d’Or európai válogatóját. Tizenhat csapatból tízen jutottak tovább, Magyarország a kilencedik helyezésével részt vehet a világdöntőn – írja a Telex.

A versenyt eredetileg májusban rendezték volna meg, a koronavírus-járvány miatt azonban az időpont végül októberre csúszott. A Bocuse szabályai értelmében a csapatoknak két ételt kellett elkészíteniük 5 óra és 35 perc alatt. A húsos téma idén az észt farmon nevelt fürjre, míg a „tányéron tálalt fogás” vagy halas téma a Dél-Észtországban tenyésztett afrikai harcsára épült.

Az észtországi európai válogatón Magyarországot négyen képviselhették idén: Veres István, a a 2019 óta Michelin-csillagos Babel séfje, segítője, Molnár Bence, harmadikként pedig Volenter István, aki a csapat coach-a volt az idei Bocuse d’Or-on. Ő egyébként idén tért haza Mórra, az Öreg Présbe. A negyedik Széll Tamás volt, a 2016-os Bocuse győztese, aki nemcsak csapatelnökként, hanem a zsűri tagjaként is részt vett a versenyen.

A magyar csapat másodikként rajtolt a mezőben pénteken helyi idő szerint 8 óra 40-kor. Széll Tamás a Bocuse pénteki napján azt mondta a csapat menüjéről, hogy a két kötelező hozzávaló, az afrikai harcsa és az észt fürj mellett fognak még gombát és hagymát használni, illetve mivel „István Erdélyből származik, így van egy különleges köretünk, a puliszka. István készíteni fog a halhoz és a fürjhöz is.”

A magyar csapat halas témája a Fish and Chips nevet kapta: ebben a magyar gasztronómiában amúgy sem ismeretlen afrikai harcsát a menü leírása szerint a „Magyarországon népszerű uborkával és krumplipürével párosították”. A hal és a krumplipüré mellett a tányéron „puliszkakrém” is szerepelt különböző sajtokkal, valamint hagymából készült szósz, illetve pácolt hagyma és póréhagyma is.  

A húsos témánál a kötelező észt fürjet kovászos kenyérrel és rókagombával megtöltve sütötték meg, köretként pedig itt is szerepelt a puliszkakrém. A leírás szerint ezen a tányéron az erdélyi ízek jelentek meg, ugyanis „a fürj őshonos madár Erdélyben, a puliszka pedig szintén egy tradicionális erdélyi étel”. 

A Bocuse d'Or európai döntőjéből tíz csapat juthatott tovább a lyoni világdöntőbe, amelyet 2021. május 29 és június 2. között tartanak, Magyarország a kilencedik helyen jutott tovább a világdöntőbe. 

Tavaly a magyar csapat 24-ből a 12. helyet érte el, ekkor Dánia vitte haza az aranyérmet. A Bocuse d’Or szakácsversenyt először 1987-ben rendezték meg Paul Bocuse séf elképzelése után. A mostani tallinni válogató a járványhelyzetre való tekintettel nem volt tömegrendezvény, a szurkolókat sem engedték be.