
Norvégia lett a harmadik, Svédország a második, Dánia Pedig
az első a Bocuse d’Or-on, a világ legrangosabb szakácsversenyén.
Magyarország a 24 döntőbe jutott országból a 12. helyezést érte el. A dobogósok utáni sorrend:
4. Finnország
5. Svájc
6. Franciaország
7. Japán
8. Belgium
9. USA
10. Egyesült Királyság
11. Izland
12. Magyarország
13. Kanada 14. Ausztrália 15. Olaszország 16. Argentína 17. Szingapúr 18. Dél-Korea 19. Thaiföld 20. Kína 21. Marokkó 22. Chile 23. Brazília 24. Tunézia.
A díjátadó ünnepség szerdán este 6 órakor kezdődött, és a hagyományok szerint jócskán elhúzódott. Először kiosztották a különdíjakat.
Legjobb hústál különdíja: Finnország.
Legjobb tányértéma különdíja: Franciaország.
Legjobb commis: Dánia, Christian Wellendorf Kleinert.
Legjobb poszter: Marokkó.
Foto kredit: Fekete Antonio/
Magyar Bocuse d’Or Akadémia
A Bocuse d’Or a legnagyobb presztizsű, kétévente rendezett francia szervezésű nemzetközi szakácsverseny, amit gyakran a világbajnokságokhoz hasonlítanak. Paul Bocuse 32 éve alapította a versenyt, Lyonban. Lyoni Bocuse d’Or döntőn Magyarország először 2013-ban képviseltette magát. Akkor Széll Tamás és csapata „első bálozóként” a 10. helyet szerezte meg. 2015-ben Molnár Gábor a 13. helyen végzett (abban az évben Orjan Johannessen állhatott a dobogó legfelső fokán, aki most Pohner Ádámék egyik norvég tanácsadója). 2017-ben ismét Széll Tamás vezette a magyar csapatot, aki egy bravúros európai győzelem után a negyedik helyet szerezte meg Lyonban.
Bocuse d'Or: kemény mezőnyben versenyez Pohner Ádám | Magyar Hang
Az első versenynapnak vége, holnap kiderül, ki nyeri a világ legrangosabb szakácsversenyét.
Idén Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök sous chef-je (séfhelyettese) képviselte hazánkat a lyoni döntőn, aki csapatával a 8. helyen végzett a tavaly nyáron Torinóban megrendezett európai válogatón. A magyar csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, a coach Segal Viktor, aki Vomberg Frigyest váltotta az európai továbbjutást követően, és Pohner Ádám jobb keze, azaz a commis pedig – mint korábban is – Csillag Richárd.
A kétnapos versenyen összesen 24 ország csapatai mérték össze a tudásukat. Mindkét nap 12-12 csapat versenyzett, a magyarok az első, keddi körben második rajtolóként indultak. Pohner Ádám a mezőny legfiatalabb versenyzője, 25 éves. Saját bevallása szerint fejben már három éve készült erre a versenyre.

A szabályok szerint a csapatoknak mindig 5 óra és 35 perc állt a rendelkezésére, hogy elkészítsék a fogásokat. A hústéma főszereplője a Carré de Veau “Balaton” fantázianevet viselte. A tálon volt egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio és retek „gombóc”, mustáros zöldborsó, hagyma tart, és egy rendkívül különleges derelye.
A tányértéma a Chartreuse “Hommage Robouchon” nevet kapta a menükártyán. A chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepelt még egy tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint pastis mártás.
A Magyar Konyha tudósítása szerint a versenyidő alatt adódott egy váratlan technikai probléma, elromlott a csapat sokkolója. Ez az eszköz nagyon fontos, arra való, hogy hirtelen lehessen vele lehűteni az ételt. A meghibásodás miatt a magyar csapat hosszú perceket vesztett, ezt a csúszást azonban a tálalásra sikerült behozni, és nem okozott maradandó hiányosságokat. A helyzetet átmenetileg a mellettünk versenyző marokkói csapat oldotta meg, akik kölcsönadták a sokkolójukat arra az időre, amíg a magyar csapaté rendbejött. Pohner Ádám, Csillag Richárd és Segal Viktor elégedetten zárták a keddi versenynapot. Mindnyájan egyetértettek abban, hogy mindent meg tudtak valósítani, amit begyakoroltak, a maguk számára felállított követelményeknek maximálisan megfeleltek, és jól érezték magukat a Bocuse d’Or első napján.