Bekérették az ukrán külügyminisztériumba a magyar nagykövetet

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba a magyar nagykövetet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zdravko Pocivalsek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. július 2-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba hétfőn Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki, miután előző nap az ukrán tárca a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással vádolta meg Budapestet a vasárnapi helyhatósági választások kapcsán.

A nagykövet bekéretéséről az ukrán külügyminisztérium sajtóosztálya tájékoztatta a Jevropejszka Pravda hírportált.

Lapunk is beszámolt róla, hogy az ukrán külügyminisztérium még vasárnap este kiadott közleményében vádolta meg a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással Budapestet, és emiatt „kemény reakciót” helyezett kilátásba. A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a választás napján a közösségi oldalán írt bejegyzésében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat.

Az ukrán külügyminisztérium közölte: nem pusztán csalódottak a magyar miniszter kijelentései miatt, hanem úgy vélik, hogy az aláássa a magyar-ukrán tárgyalásokat. – Ezzel Budapest megerősítette, hogy közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és alattomos csapást mért Ukrajna arra irányuló következetes erőfeszítéseire, hogy konstruktív megoldást találjon az ukrán-magyar kapcsolatokban fennálló problémákra – hangsúlyozta a kijevi minisztérium.

(MTI)