Beköltözött a bécsi egyetemi campusba a CEU

Beköltözött a bécsi egyetemi campusba a CEU

Fotó: CEU

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdődött az első tanév a bécsi Central European Universityn (CEU): az egyetem egy hatemeletes, alig négy hónap alatt felújított épületben működik. Az épületet hat évre, bérleti díj ellenében* használhatja a Soros György által alapított egyetem.

Májusban még bank működött ott, most viszont már felszerelt tantermek, irodák és közösségi terek. Egy részük még üres vagy hiányosan bútorzott, de a könyvtár asztalait, a közösségi tereket és az előadókat már jórészt a hallgatók foglalják el, egy hete a tanítás is elkezdődött. A képzés fókuszában továbbra is a társadalomtudományok és a bölcsészettudományok állnak, és ahogy eddig, ezután is nagy szerepet szán az egyetem vezetése a kutatásnak.

Az új egyetemi campus a Lázár János által a 2018-as országgyűlési választás előtt gyakorlatilag no-go zónaként bemutatott Favoriten városnegyedben található, ahol mostantól több száz, a világ különböző országaiból származó hallgatót oktatnak minden nap a jórészt Budapestről ingázó oktatók. Méreteiben nem vethető össze a budapesti campussal amelyet három éve új épületekkel is bővítettek; a CEU vezetése nem is végleges, csak a következő öt-hat évre szóló lakhelynek szánja a házat. 

Végleges: Bécsből folytatja a CEU | Magyar Hang //cdn.embedly.com/widgets/platform.js

Az első bécsi tanévben még ingázni fognak az elsőéves diákok is: fél évet Bécsben, fél évet Budapesten töltenek. Háromszáz új hallgató kezdte meg a tanulmányait Bécsben, ugyanannyi Budapesten. Az oktatók nagyjából heti három napot tanítanak majd az osztrák fővárosban. Arra is lehetőség van, hogy a hallgatók webkamerával bekapcsolódjanak a másik városban tartott kurzusokba, és a budapesti könyvtárból is kölcsönözhetnek könyveket, amelyeket átszállítanak nekik Bécsre. Jövőre azonban már teljesen Bécsbe költözik az oktatás és a negyven százalékban magyar oktatói gárda, ahogy az összes diák is.

Mindezt az egyetem rektora, Michael Ignatieff mondta el az egyetem hétfői, bécsi sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint jelenleg a CEU magyar, amerikai, és nyár óta már osztrák akkreditációval is rendelkezik, képzéseiket azonban idén részben, jövő évtől teljesen áthelyezik Bécsbe, miután a magyar kormány jogszabálymódosításokkal gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy tovább működjenek az amerikai diplomát adó képzések Budapesten.

Az uniós választás előtt nem sokkal az is felmerült, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem a CEU-val való együttműködésének keretében részt vegyen a magyar felsőoktatásban, ez az együttműködés azonban mára meghiúsult a rektor elmondása szerint, amiért ő a magyar kormányt nevezte meg felelősként. Ingatieff azt mondta: a magyar kormány 2010 óta sikeresen lépett fel a liberális demokráciát meghatározó intézmények függetlenségének korlátozásáért: szerinte egy egypárti állam konszolidációja zajlik Magyarországon. 

A CEU 2020-21-ben teljesen maga mögött hagyja budapesti oktatási helyszíneit. a magyar fővárosban a tervek szerint kutatási tevékenység, a könyvtár és az archívum maradna.

Hogy pontosan milyen formában, az egyelőre nincs lezárva Liviu Matei, a CEU rektorhelyettese szerint. Abban sem biztosak, hogy megtarthatják az egyetem magyar akkreditációját. Újságírói kérdésre Michael Ignatieff azt mondta: reménykednek, de nem úgy tűnik, hogy következménye lenne Manfred Weber kijelentéseinek, aki a Fidesz Európai Néppártban maradását a CEU-ügy megoldásához kötötte. A CEU vezetői most egyébként is úgy nyilatkoztak: Bécsben hosszú távra terveznek.

A CEU osztrák akkreditációjának feltétele az volt, hogy alapképzést is indítson az egyetem, ezért most ennek a programját is kidolgozzák, jövőre már a CEU-ra is beiratkozhatnak az egyetemi tanulmányaikat frissen megkezdő diákok három szakra, a felvételi eljárást hamarosan elkezdik. 

Az osztrák fővárosban a rektor szerint támogató fogadtatása volt az egyetemnek az akadémiai szférában és a politikai körökben is, Sebastian Kurz kancellár üdvözölte Soros Györgynek azt a törekvését, hogy Bécsbe hozza az egyetemet. A rektor információi szerint az osztrák szélsőjobboldali pártok (amely alatt Ausztriában leginkább az Osztrák Szabadságpárt, az FPÖ értendő) képviselői sem terveznek beleavatkozni az akadémiai szabadság kérdésébe, az egyetemnek professzionális és korrekt kapcsolata van az osztrák kormánnyal, és erre törekszenek a jövőben is, akármilyen kormány is alakul Ausztriában. 

CEU-rektor: Ha Soros György nem létezne, Orbán Viktor kitalálta volna | Magyar Hang //cdn.embedly.com/widgets/platform.js

Ennek megfelelően nagyratörő tervei vannak az egyetemnek Bécsben: bár a költözés a rektor elmondása szerint összesen 200 millió Euróba (mintegy 67 milliárd forint) kerül 2025-ig, de a favoriteni, hatemeletes épületet csak ideiglenes székhelynek szánják, a végleges campus tervezett helyszínéről még tárgyalnak: ez a most jórészt elhanyagoltan álló Am Steinhof területe, eredetileg kórházépület-együttes. A területet a város korábbi döntése értelmében csak oktatási és kulturális célra lehet hasznosítani, ezen a címen kaphatná meg egy részét a CEU.

Mivel óriási beruházásról van szó, a CEU nem egyedül, hanem más partnerekkel közösen vágna bele ebbe a projektbe, és az egyetemi épületek mellett olyan tereket hozna létre, amelyek egyrészt nyitottak Bécs lakosai számára, és olyanokat is, amelyeket az osztrák állami egyetemekkel közösen használnának. Ilyen lenne például a területen található, ma zárva tartó színházépület, amely a tervek szerint rendezvényhelyszín lehetne. Megállapodás a rektor elmondása szerint egyelőre nem született a várossal. 

Az Am Steinhof egyébként sokat vitatott, rehabilitációra váró területe Bécsnek. Eredetileg egy kórházépület-együttes állt itt: 1907-ben nyitott meg itt az Otto Wagner-kórház, ahol elmegyógyintézet és más klinikák is működtek. Az épületegyüttes történetének talán legtragikusabb fejezete, hogy itt működött Am Spiegelgrund néven az a gyermekklinika, ahol a második világháború alatt csaknem 700, részben szellemi, testi fogyatékos, magatartászavaros vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyermeket küldtek a halálba, részint a felsőbbrendű árja társadalom létrehozása jegyében, részint orvosi kísérletek céljából. Az orvosok közül többeket a háború után a nürnbergi orvosperben ítéltek el. Az épületből még az ezredfordulón is kerültek elő preparált emberi maradványok, ezeket később eltemették és emlékművet emeltek az áldozatoknak. A gyermekklinika épülete már 1950 óta üresen áll. 

Az Am Steinhof területére az elmúlt években építettek már új klinikaépületeket és lakásokat is, a terület sorsát a bécsi polgárok is figyelemmel követik, az osztrák sajtó korábbi tudósításai szerint elsősorban a további beépítéstől tartottak, illetve attól, hogy a terület, amely jelentős részben zöldterület, nem lesz nyitva a helyi lakosság előtt. 

*az eredeti szövegben hibásan állítottuk, hogy jelképes, mindössze hat eurós bérleti díjért bérli az épületet az egyetem, a rektor nyilatkozatában 6 éves időtartam szerepelt, a bérleti díj összege nem, a félreértésért elnézést kérünk. 

Címkék: felsőoktatás, ceu, Bécs