Beletörődő ország vagyunk – Interjú Chikán Attilával

Beletörődő ország vagyunk – Interjú Chikán Attilával

Chikán Attila (Fotó: alfahir.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az első Orbán-kormány gazdasági miniszterével, Chikán Attila egyetemi tanárral értékeltük a kormány válságkezelési lépéseit. Arról is beszélgettünk, hogy a mostani helyzetben mire felesleges pénzt fordítania, és mire kellene mindenképpen költenie Magyarországnak

Tanácsokat ugyan már nem Orbán Viktornak, de nagy ritkán beszélnek – ezt mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Chikán Attila, aki miniszteri posztja mellett a kormányfő melletti gazdasági tanácsadó testületet is vezette még 1998 és 2002 között. Elmondása szerint a találkozások apropóját konkrét ügyek jelentik: a CEU itt maradása ügyében próbált közbenjárni, és a Corvinus átalakulásáról is beszéltek.

(...)

Arról, hogy a jelenlegi helyzetben miért nincs felszínen például a munkájukat veszített embereknek az elégedetlensége, a szakember úgy vélekedett, hogy „roppant beletörődő ország voltunk-vagyunk, ebből a szempontból nem egy harcos nép”. – Nekünk mindig az volt a stratégiánk – és valószínűleg ez még a török időkig nyúlik vissza –, hogy megpróbáljuk a közproblémákat magánerőből megoldani, a szocializmusban is ezt csináltuk – mondta. A politika szerinte épít is erre, bár van ellenpélda is, a színművészeti egyetem.

(...)

Az interjúban szóba került a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válság, amelynek kezelésére Chikán Attila szerint eleve nem volt jó fegyvertárunk. – Úgy vélem, hogy az első egészségügyi és társadalmi válságkezelési reakcióink jók voltak, a gazdaságra vonatkozó kormányzati és jegybanki döntések is a helyzet megértését jelezték, a hosszabb távra szóló kilábalást illetően viszont más stratégiát látok, mint amit én követtem volna – mondta.

Igényt tart-e még Orbán Viktor a tanácsaira? Miről beszélnek, ha találkoznak? Milyen ötleteket adott a miniszterelnöknek a vírus kezelése kapcsán? Mit gondol a kormány által megvalósított válságkezelésről? A Paks II. vagy a Budapest–Belgrád-vasútvonalra költendő százmilliárdok megtérülhetnek? Nem problémás az, hogy az oroszok meg a kínaiak felé adósodunk el? A gazdasági kapcsolatokért cserébe vannak-e politikai elvárások is az oroszok és a kínaiak részéről? Ha valóban annyi a munkanélküli, amennyit az ellenzék és egyes közgazdászok állítanak – mert ebben is vita van –, akkor hogyan lehet, hogy még nincs a felszínen ezeknek az embereknek az elégedetlensége? Megállítható, visszafordítható a magyar GDP-visszaesése? Jól tette a kormány, hogy a második hullámra nem állította le az országot úgy, mint tavasszal?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang október 2-án megjelent 2020/40. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/40. számban? Itt megnézheti!