Betiltaná a kormány a mobilokat és az okosórákat is a magyar iskolákban

Betiltaná a kormány a mobilokat és az okosórákat is a magyar iskolákban

Apple termékek, közte iPhone mobiltelefonok (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy csütörtökön megjelent kormányrendelet-tervezet értelmében szeptembertől energiaitalt ugyanúgy tilos lesz bevinni az iskolába, mint kést vagy fegyvert: az okosórákat és mobilokat pedig egész napra elzárnák – vette észre a Hvg.hu.

A tervezet szerint a telekommunikációs eszközöket – különösen a mobiltelefonokat –, valamint a kép- és hangrögzítésre alkalmas eszközöket és az internet elérésére alkalmas okoseszközöket korlátozottan használható tárgyakká minősítenék. Ez az általános iskolákban, a gimnáziumok 5–12. évfolyamain, a szakgimnáziumok 9–13. évfolyamain, a kollégiumok foglalkozásainak ideje alatt, valamint az alapfokú művészeti iskolák minden évfolyamán érvényes lenne a tanórák idejére. Ezenkívül a szakiskolák minden évfolyamán a tanórák és a szakmai képzések ideje alatt is alkalmaznák ezt a szabályozást. Az elektronikai eszközök esetében a kormány annyi engedményt tesz, hogy a tanuló igazgatói vagy tanári engedélyével magánál tarthat vagy használhat ilyen eszközöket, de ezt az engedményt adó pedagógusnak vagy intézményvezetőnek rögzíteni kell a tanulmányi rendszerben. A tervezet értelmében a diákok reggel bevihetik magukkal a telefonjukat, de a tanítás kezdetekor le kell adniuk, és az eszközöket a nevelési-oktatási intézmény által meghatározott elzárt helyen kell tárolni.

Emellett tiltott tárgynak minősül minden, a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz és minden olyan tárgy, amelynek a birtoklása a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő, és végül minden olyan termék, amelyet 18 év alatti nem vásárolhat. Ez alapján tiltott tárgy lesz ősztől az iskolában többi között a csúzli, a rugóskés, a gázspray, az elektromos sokkoló, az alkohol- és dohánytermékek, valamint az energiaital is. A tervezetben szereplő indoklás szerint a tiltások a köznevelési intézményekben „az egyes erőszakos cselekmények megelőzését, valamint a tanulók testi, lelki egészségének megóvását” szolgálják.

Az Igazságügyi Minisztérium egy hete tett közzé egy rendelettervezetet, amely pontosan meghatározza, milyen típusú energiaitalokat nem lehetne eladni 18 éven aluliaknak. A rendeletet július 20-ig lehet véleményezni, és ha életbe lép, gyakorlatilag megtiltják az energiaitalok eladását 18 éven aluliaknak.