Boldogkői Zsolt fontosnak tartja a maszkviselést, mert a delta variáns jobban fertőz

Boldogkői Zsolt fontosnak tartja a maszkviselést, mert a delta variáns jobban fertőz

Boldogkői Zsolt (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha mindenki beoltatná magát, akkor gyakorlatilag a járványnak vége lenne, regionálisan vagy véglegesen világszinten is – nyilatkozta Boldogkői Zsolt, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára az RTL Híradónak. 

A Portfólió által szemlézett riport szerint a tudós kötelezővé tenné az oltást.

Boldogkői Zsolt hangsúlyozta a maszkviselés fontosságát is, amely jelentősen képes hozzájárulni ahhoz, hogy a rövid érintkezések során – például amikor elhaladnak egymás mellett a villamoson vagy a boltban – ne fertőződjenek meg az emberek. A korábbi variánsok ilyen esetekben nem fertőzték meg a másikat, a delta variáns viszont képes erre. „Ha viszont maszkot viselünk, akkor ennek az esélye lecsökken” – tette hozzá a szakértő.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában ugyancsak azt ismételgette, hogy csak az oltás segít, ugyanakkor elismerte, hogy van olyan magyar aki ezt nem hiszi el. Továbbra sem híve azonban a lezárásnak, ha lesz bármilyen korlátozás, azt a védettségi igazolványhoz kötik. A maszkhasználat kötelezővé tételéről nem esett szó.  

Péntek reggeli adatok szerint egyébként 531 új esetet találtak hazánkban, ez emelkedést jelent az előző naphoz és előző héthez képest is. A növekedési ütem ugyanakkor egyelőre mérsékeltnek mondható.

A Portfólió szerint a felfutás jelenleg elmarad a tavaly őszi ütemtől, aminek oka minden bizonnyal az, hogy az oltottak, még ha meg is fertőződnek, az enyhe lefolyás miatt nem kerülnek be a statisztikába, mert vélhetően a háziorvosokban illetve bennük sem merül fel komolyan, hogy elkapták a koronavírust.