Orbán Viktor: Nem gyűlölök senkit, csak szeretem a sajátjainkat

Orbán Viktor: Nem gyűlölök senkit, csak szeretem a sajátjainkat

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elképzelhető, hogy jövő év elején – a családokat érintő szja-visszatérítés mellett – a nyugdíjasok is többet kapnak: a kormányfő „harcol” azért, hogy a 13. havi nyugdíjnak ne csak a második hetét tudják pluszban odaadni, hanem akár a harmadik, esetleg a negyedik hetét is. Legalábbis erről beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában. Kitért arra is, hogy ha lesznek is később korlátozások a koronavírus miatt, azok várhatóan a védettségi igazolványhoz lesznek kötve.

– Nagy forgalom van Budapesten, a politikában is – így utalt a csütörtökön kezdődött demográfiai csúcsra a reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor, úgy fogalmazva, hogy az eseményre „eljöttek a barátaink”. Fontosnak nevezte a témát, ráadásul megindult egy vita Európa jövőjéről, amely a gyermekekben van. Ezért nem szabad szerinte elfogadni, hogy saját gyermekek helyett sokan bevándorlással akarják megoldani a helyzetet. Megismételte, hogy a Nyugat nem akarja fenntartani önmagát, mi magyarok viszont próbálkozunk, a legtöbbet költjük a költségvetésünkből családpolitikára. Sokan arra kíváncsiak, hogy ez működik-e, de a kormányfő még nem tudott választ adni, hiszen az eredményekhez nagyjából 20 évre van szükség. – Még csak félúton vagyunk, de a jelek biztatóak – mondta, hozzátéve például, hogy az abortuszok száma tíz év alatt 41 százalékkal csökkent.

– Nem gyűlölök senkit, csak szeretem a sajátjainkat – fogalmazott végül a bevándorlás és a családpolitika kapcsán.

Az LMBT-téma is szóba került, erről a miniszterelnök azt mondta, hogy megérti azokat, akik más életformát választanak, de azt nem követelhetik, hogy ők legyenek az általános szabályozás kiindulópontja, hiszen ők a kivételek.

Orbán Viktor egyúttal felidézte azt az öt pillért, amely a sikeres családpolitikához szükséges. Itt említette, hogy csodálattal nézik azokat a hölgyeket, akik a család mellett karrierrel is próbálkoznak, ebben az adópolitikával igyekeznek segíteni. De ahhoz is szükséges ez a segítség, hogy a fiatalok gyermeket vállaljanak. – Nem akarok elvenni semmit azoktól, akik nem vállalnak gyermeket, de nagyon sokat akarok adni azokat, akik vállalnak – fogalmazott.

A jövő tavaszra időzített személyi jövedelemadó-visszatérítésről is beszélt Orbán Viktor, azzal kezdve, hogy 2021 egy nagyon nehéz év volt mindenkinek, de a legnehezebb azoknak, akik gyermeket is nevelnek. Le a kalappal előttük, ez pedig főként a nőkre vonatkozik. Most, hogy az újraindítás minden várakozást felülmúlóan sikerült, a gazdaságpolitika a növekedést képes lesz 5,5 százalék fölé emelni, döntést kell hozni a többletbevételről. Erre sok ötlet van, de a családoknak akarják visszaadni a pénzt: akik ténylegesen fizettek adót ebben az évben és gyermeket nevelnek. Ez egyszerű az alkalmazottaknál, de be tudták vonni a kisvállalkozókat is.

A miniszterelnök kitért arra, hogy „csődbe vitték az országot 2010-re a Gyurcsány-Bajnai-kormányok”, a Fidesznek pedig világossá kellett tenni, hogy annak a korszaknak vége van. Vissza kell adni legalább egyhavi fizetést és egyhavi nyugdíjat. Fizetést akkor lehet visszaadni, ha béremelés van, ennek mértékéről egyébként a munkaadók és a munkáltatók döntenek közösen. – Most egy nagyot akarunk lépni – fogalmazott Orbán Viktor a tervezett 200 ezres minimálbérről, elismerve, hogy ez főleg a kis- és középvállalkozóknak okozhat gondot, ha nem segít a kormány. A kormány ugyanakkor segíteni fog az adók csökkentésével. – Magasabb lesz 2022-ben a minimálbér, mint a Gyurcsány-Bajnai-korszakban az átlagbér volt – közölte.

Jövő év elején esedékes a 13. havi nyugdíj visszaadásának újabb eleme, ez azt jelentené, hogy az érintettek már plusz kétheti járandóságot kapnak. A kormányfő azonban – ahogy fogalmazott – harcol azért, hogy akár a harmadik, esetleg negyedik heti nyugdíjat is visszaadhassák jövő év elején. – Úgy tudjak odaállni a következő választáson az emberek elé, hogy amit a Gyurcsány-Bajnai-kormány elvett a nyugdíjasoktól, azt mi maradéktalanul visszaadtuk – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt ki kell termelni.

A járványra rátérve Orbán Viktor megismételte, hogy lesz negyedik hullám, a kérdés az, hogy mit tehetünk ellene. Azt már megtanultuk, hogy csak az oltás segít, a probléma az, hogy van olyan magyar aki ezt nem hiszi el. Ők veszélyben vannak, kockáztatnak egy súlyos betegséget és a környezetükben élők egészségét is. A kormány csak buzdítani tud mindenkit az oltásra, a vakcina kötelezővé tételét a társadalom szerinte nem fogadná el.

A miniszterelnök szavai szerint méltányosnak és fairnek kell lenni, nem szabad olyan korlátozást bevezetni, amit bárki igazságtalannak érez. Azért nem híve a lezárásoknak, mert ez igazságtalan az oltottakkal szemben. – Ezért én a lezárás ellen érvelek az utolsó pillanatig, addig, amíg csak lehet – mondta, hozzátéve, hogy erről végeredményben a szakemberek döntenek. Mindenesetre, ha lesz is bármilyen korlátozás, az a védettségi igazolványhoz lesz kötve.

Címkék: Orbán Viktor