Boldogkői Zsolt: Védekezés nélkül csak az égiekben bízhatunk

Boldogkői Zsolt: Védekezés nélkül csak az égiekben bízhatunk

Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján 2021. szeptember 17-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nem tudunk kötelező oltást elrendelni általánosan, mindenkire nézve Magyarországon, ezt a magyar ember gyomra nem veszi be – jelentette ki péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban, ahol megemlítette: beszélnek arról, hogy egyes munkaadók előírhatják-e bizonyos munkakörökben a dolgozóiknak, hogy oltassák be magukat. – Ez egy nagy vita, ezt még nem tudtuk lezárni – fogalmazott a kormányfő, aki hozzátette, hogy a kormány a következő hullám alatt olyan szintű lezárásokat már nem tervez, mint amilyeneket az előző hullám során foganatosított. – Az elszigetelés, karantén, maszk és így tovább, az még egyszer mondom, nem oldja meg a problémánkat – tette hozzá Orbán.

Boldogkői Zsolt virológus azonban figyelmeztet: hazánk éllovasból lassan sereghajtó lesz az átoltottság tekintetében. A szakértő a Magyar Hangnak elmondta: mivel igen valószínű a negyedik hullám berobbanása, fel kellene készülni erre a helyzetre. A nyugat-európai országokban nyáron is fennmaradt a maszkviselés kötelezettsége zárt terekben, sőt van, ahol a teraszokon is. Több országban fontolgatják az oltási kötelezettség bevezetését bizonyos szakmákban, az iskolákban, vagy az állami alkalmazottak körében. Közülük az Egyesült Államok lépett eddig a legnagyobbat, ott kötelező lesz az oltás a szövetségi dolgozók és a 100 főnél több főt alkalmazó vállalatoknál, ami így összességében 100 millió embert érint. De Szlovénia is szigorított, déli szomszédunknál ősztől csak vakcinázottak dolgozhatnak állami hivatalokban, az olasz és a francia kormány pedig az általános oltáskötelezettséget fontolgatja.

A virológus szerint a jelen járványra van egy igen egyszerű megoldás, a védőoltás. Ráadásul nagy szerencsénk van, hiszen a most kifejlesztett harmadik-generációs vakcinák rendkívül hatásosak. Ha viszont nem lesz kötelező az oltás, sőt a maszkviselés sem, illetve jelentős korlátozások sem lesznek, akkor igen szűkre szabottak a lehetőségeink: vagy az égiek könyörületességben bízhatunk, hogy nem lesz komoly a járvány, vagy a természetre hagyjuk a dolgokat, ami tragédiákhoz vezet.

Boldogkői szerint van ugyan még egy lehetőség, ami a védettségi igazolványhoz kötött, de ennek csak akkor van jelentősége, ha az igen komoly jogosítványokkal van felruházva: ha nem csupán a színházban, a moziban és az éttermekben kérhetik, hanem például a tömegközlekedési eszközökön és minden olyan rendezvényen is, ahol mondjuk tíznél több ember van jelen. A probléma ezzel, hogy ez a megoldás nem generálna kisebb feszültséget, mint az oltásra való kötelezés.

A szakértő ezért úgy látja, hogy a kötelező védőoltással megszabadulhatnánk a szükségtelen haláltól, az életre szóló megbetegedésektől, a korlátozásoktól, sőt, a nyájimmunitás elérését követően még a maszkot is eldobhatnánk. – Ez ilyen egyszerű. Nyilvánvalóan a kormányzó politikai erők tartanak a népszerűségvesztéstől, főként választások előtt, és nehezen szánják el magukat a komolyabb lépésekre. Éppen ezért kellene a pártoknak legalább ebben az egyetlen kérdésben egyetérteniük, és közös erővel legyőzni a vírust – tette hozzá Boldogkői.