Orbán Viktor: Dermesztő pillanat volt

Orbán Viktor: Dermesztő pillanat volt

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kiindulópont az, hogy lesz negyedik hullám, a súlyossága a kérdés – így fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában. A nyári kihagyás után ugyanis újra a közmédiában kezdte a napot, ahol beszélt arról is, hogy a harmadik oltás „jobb ha van, mint ha nincs”. Szó volt az interjúban a napokban ismertté vált kötvénykibocsátás kapcsán arról, hogy „minden idők talán legkedvezőbb feltételekkel elérhető hitelét hozta Magyarországra Varga Mihály”, de beszélt a kormányfő Ferenc pápáról és természetesen Gyurcsány Ferencről is.

Az őszödi beszéd kiszivárogtatásának 15. évfordulójával kezdődött a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjúja. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy az dermesztő pillanat volt a magyar politikában és még ma is az. Az pedig ijesztő, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, csődbe vitte Magyarországot, még ma is ez az ember a baloldal vezetője. Ráadásul nemcsak politikai, hanem gazdasági döntések is voltak akkor: elvették a 13. havi nyugdíjat, a családtámogatási rendszert, Európához képest nagyon drága volt a gáz és az áram. – Az ember csak arra gondol, hogy milyen jó, hogy ez már csak egy múlt és egy csak év és ez eltűnik az életünkből – mondta.

A nemzeti konzultáció is szóba került, amelyet már évekkel ezelőtt bevezettek, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket. Ez garantálja például, hogy az „alkotmány olyan magabiztosan áll”.

A legutóbbi konzultációra Orbán Viktor szavai szerint azért volt szükség, mert a járvány megváltoztatja az életünket. Nehéz évtized előtt állunk: migráció és járványok várnak ránk. Ezért kellett beszélni a magyar vakcinagyártásról, a családokról – hiszen emiatt támadások érnek – és ki kell állni Brüsszel szemben a migráció ügyében. A miniszterelnök így amikor ezekről beszél akár Brüsszelben – megfogalmazása szerint – nem csak a saját, hanem az egész ország álláspontját képviseli.

A kormányfő azt is mondta, hogy kitűztek egy grandiózus célt maguk elé, hogy miként tudnak majd gazdasági értelemben jól kijönni a válságból. Gyors pályát választottak, hogy 2021-ben 5,5 százalék fölé tudják emelni a gazdasági növekedést. – Minden emberi számítás szerint ez sikerülni is fog és akkor nagy dolgokat tudunk csinálni – fogalmazott, ide sorolva a 13. havi nyugdíj újabb heti részletét és a gyermeket nevelők személyi jövedelemadójának egy részét. A pénz ehhez munkából van, „csak abból tudunk megélni, amiért megdolgoztunk”. Magyarországon pedig ma többen dolgoznak, mint bármikor.

Brüsszelből is több pénz jön, mint amit befizetünk, ám ha már belevesszük azt is, amit a nyugati cégek, „a brüsszeliek kedvencei” kivisznek, akkor a mérleg a negatív. Vagyis az uniós tagság nem a pénz miatt fontos, hanem azért, mert piacot ad Magyarországnak. – Az utolsók között leszünk, akik ott lesznek, ha egyszer befejezi a pályafutását – fogalmazott. A helyreállítási hitel összegét az Európai Uniótól egyelőre nem kaptuk meg, ezért saját kézbe vettük az ügyet. – Minden idők talán legkedvezőbb feltételekkel elérhető hitelét hozta Magyarországra Varga Mihály – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy pénzügyileg olyan biztos alapokon áll az ország, hogy minden fontos intézkedést végre tudnak hajtani.

Az interjú végére a járvány is szóba került. A kiindulópont az, hogy lesz negyedik hullám – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a súlyossága a kérdés. Az oltás működik, ezért ismét mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát. Időseket és betegeket kifejezetten, de a fiatalokat is. Nagy vita van arról, hogy egyes munkaadók előírhatják-e vagy sem, de kötelezővé a teljes országban nem tudják tenni. A harmadik oltásról pedig úgy fogalmazott, hogy jobb ha van, mint ha nincs. A maszk is szóba került, mint mondta, aki úgy érzi magát biztonságban, az hordja a maszkot. Egyúttal azt is jelezte, hogy a karantén, elszigetelődés nem oldja meg a problémát.

Ferenc pápa látogatása kapcsán Orbán Viktor rossz vitának nevezte, hogy a szentatya hány órán keresztül volt itt. A fontos az, hogy itt volt, pedig semmilyen protokolláris kényszer nem állt fenn. – Azért jött, mert meg akart minket látogatni – mondta. A beszélgetésen kerülték azokat a témákat, amikben nem értenek egyet, a migráció kérdését például egyikük sem hozta szóba. A reméltnél sokkal mélyebben egyetértettek viszont a családok kérdésében, a miniszterelnök szerint ő is látja, hogy nagy erők dolgoznak Brüsszelben, hogy relativizálják a családot. Ferenc pápa pedig nagyon keményen fogalmazott, „a család az apa, anya, gyerek és pont”.

Címkék: Orbán Viktor