Brüsszel: Megindult az újbóli jogsértési eljárás a civil szervezetek ügyében

Brüsszel: Megindult az újbóli jogsértési eljárás a civil szervezetek ügyében

Nagyméretű szívet formálnak a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ellen szervezett civil tüntetés résztvevői a fővárosi Hősök terén 2017. április 12-én. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalosan is bejelentette az Európai Bizottság, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben, mert a magyar törvényhozás nem hajtotta végre az Európai Bíróság civil szervezetekre vonatkozó ítéletét.

A Bíróság tavaly júniusban döntött úgy, hogy Magyarország több ponton is megsérti az uniós szabályokat. Ítéletük lényege a következő volt:

„Magyarország azáltal, hogy nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek egyes kategóriái tekintetében, és szankciókat helyezett kilátásba az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben, a szóban forgó szervezetek és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyek vonatkozásában hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.”

A Bíróság lényegében megállapította, hogy Magyarország összes ellenérve alaptalan volt. Annak ellenére, hogy a bírósági ítéleteket azonnal végre kell hajtani, a magyar kormány semmit sem tett. Sőt, továbbra is alkalmazta az immáron uniós joggal ellentétes szabályozást, és kizárt pályázati eljárásokból olyan szervezeteket, akik nem voltak hajlandóak a jogellenes adatszolgáltatásra. Ezzel konkrét kárt is okozott az állam.

Az Európai Bizottság tavaly több levelet is küldött Budapestre, kérve az ítélet rendelkezéseinek alkalmazását. Ezeknek a magyar kormány nem tett eleget, így jutott el az ügy odáig, hogy a Bizottság úgynevezett felszólító levél megküldésével hivatalosan is megindította a kötelezettségszegési eljárást.

A magyar kormánynak két hónapja van arra, hogy válaszoljon. A válasz függvényében dönt az Európai Bizottság arról, hogy ismét keresetet indít-e a magyar állammal szemben, amelynek keretében pénzbüntetés kiszabását lehet kérni.

Nem ez az egyetlen uniós bírósági ítélet, amelyet nem hajtott még végre a magyar kormány. Hasonló a helyzet a Lex CEU-ról, vagy a menekültügyi eljárásokról szóló ítélettel is. Utóbbi miatt az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex néhány hete kivonult Magyarországról, mert nem voltak hajlandóak jelen lenni uniós törvénysértések színhelyén.