Hivatalosan is megkezdődik a kampány

Hivatalosan is megkezdődik a kampány

Választási plakát Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalosan is megkezdődött szombaton a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választások kampánya. Mostantól gyűjthetnek a jelöltek és a pártok ajánlásokat, jönnek a plakátok, politikai reklámok és választási gyűlések.

Ötven nap van hátra a választásokig, ez mostantól már hivatalosan is kampányidőszak. Az első igazán látványos lépés, hogy reggel nyolc órától a pártok és a jelöltek megkezdhetik az ajánlások gyűjtését, ez szükséges ahhoz, hogy ott lehessenek június 9-én a szavazólapokon. A különféle voksolásokra más-más számok vannak meghatározva, függően a választás típusától, illetve az adott település lélekszámától:

• Az EP-választásokon indulni akaró pártoknak 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük.
• A főpolgármester-jelöltséghez 5 ezer érvényes ajánlásra van szükség.
• A százezer lakosnál nagyobb településeken a polgármester-jelöltséghez 500 érvényes ajánlást kell gyűjteni.
• A százezernél kisebb, de tízezernél magasabb lélekszámú településeken 300 ajánlás szükséges.

A Nemzeti Választási Iroda az állami hírügynökséggel azt közölte, hogy péntek délig 452 jelölőszervezet és 12 762 jelölt összesen 394 577 ajánlóívet igényelt a választási irodáktól. Az ajánlásokat csak ezeken lehet gyűjteni, az ívek nem másolhatók. A dokumentumokon fel kell tüntetni az ajánló nevét, személyi azonosítóját és lakcímét, valamint a gyűjtőnek fel kell tüntetni a személyi azonosítóját vagy a személyazonosságát igazoló hatósági igazolványának számát, továbbá nekik is alá is kell írniuk az ívet.

Ugyancsak látványos lesz a következő hetekben a pártok és a jelöltek kitelepülése mellett, hogy megjelennek a választási plakátok. A törvény szerint ugyanis a választásokon indulni szándékozók ebben az időszakban korlátok nélkül helyezhetnek ki ilyeneket, de azon minden esetben szerepelnie kell a készíttetőnek. Annyi korlátozás azért van, hogy magántulajdonú ingatlanon kizárólag a tulajdonos vagy a bérlő, állami vagy önkormányzati tulajdonún pedig csak a vagyonkezelői jog gyakorlójának előzetes, írásbeli hozzájárulásával lehet. Tilos plakátolni védett műemléken, építészeti örökségen, védett természeti területen, valamint állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül. Ezek mellett jönnek a további, hivatalos kampánytevékenységek is, mint a választók közvetlen megkeresése, telefonhívás vagy éppen e-mailek.

A kampányidőszakban választási gyűléseket is lehet tartani, ezek a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartoznak. Aki közterületen nyilvános gyűlést szervez, azt a megtartása előtt legfeljebb három hónappal, a meghirdetése előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni az illetékes rendőrkapitányságnak. A szavazás napján gyűlést már nem lehet tartani.

Az elmúlt napokban több párt is beindította már a kampányát. A Fidesz országosan az európai parlamenti választásra koncentrál, Orbán Viktor pénteken mutatta be a „választási manifesztumukat” a már ismert szlogennel: „No migration! No gender! No war!”. Budapesten a regnáló főpolgármester, Karácsony Gergely azzal kampányol, hogy a várost „ne adjuk vissza a Fidesznek, akkor sem ha fehér lovon, akkor sem ha trójai falóban akarja elfoglalni a városunkat”. Utóbbival Vitézy Dávidra céloz, aki „Sokkal több van ebben a városban” szlogennel indul, míg Szentkirályi Alexandra „Budapest mi vagyunk, vegyük hát vissza” mondattal kampányol.