Bruttó 130 milliót költ három fára az V. kerületi önkormányzat

Bruttó 130 milliót költ három fára az V. kerületi önkormányzat

A Szomory Dezső tér (Fotó: Google Térkép)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen nettó 111 millió forintot költ el Belváros-Lipótváros Önkormányzata három fa elültetésére és a kapcsolódó munkák elvégzésére az V. kerületi Szomory Dezső téren – tudta meg az rtl.hu. A három fáért 30 millió forintot kell fizetni, az ültetés további 30 millióba, a vízgépészet megújítása és az automata öntözőrendszer pedig 40 millióba kerül, míg a maradék 11 millió forint az egyéb építési, adminisztratív költségekre megy el. A helyi ellenzék szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben lenne jobb helye is ennek a pénznek, a téren ráadásul most is vannak fák. „Erre a beruházásra nem most és nem itt van szükség” – mondta az rtl.hu-nak Kovács Alex Gábor, az ellenzéki Tiéd a Belváros nevű frakció vezetője.

Az V. kerületi beruházás megindításáról szóló előterjesztést már elfogadta a kerület illetékes kormánypárti többségű bizottsága, így most a szintén fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesteren múlik, hogy valóban közzéteszi-e a szükséges tendert. Az rtl.hu kérdésére a kerület sajtóosztálya közölte, mindenképpen megvalósítják a beruházást, mert az „nem halasztható”. Ezt egyebek mellett azzal indokolták, hogy már megrendelték a nagyméretű, 20-30 év közötti fákat.

Az ültetés azért ilyen drága, mert a növényeket az úgynevezett stockholmi eljárással ültetnék el. Ennek a módszernek az a lényege, hogy a fa gyökérzetét speciális vázrendszerbe helyezik, a talajt pedig úgy alakítják ki, hogy az garantálja a vízáteresztést, valamint a megfelelő levegőzést is. A technikát Svédországban fejlesztették ki, előnye pedig, hogy a fák sokkal egészségesebbek, és akár két-háromszor hosszabb ideig élnek, mint a hagyományos módszerrel ültetett növények. Budapesten ilyen eljárást alkalmaztak a Bartók Béla úton is. Viszont mivel ez a módszer igen drága, a Főkert korábbi tájékoztatása szerint inkább csak olyan esetekben éri meg, amikor egész fasorokat ültetnek el. „Ha egy fára vetítjük, a hagyományos ültetés költségének körülbelül öt-hatszorosa is lehet az ár, ezért egy darab fa ültetése esetén ez a módszer nem gazdaságos” – idézi az rtl.hu cikke a vállalat korábbi tájékoztatását.

Címkék: V. kerület