Csak a rendőrökkel mentek be a mentők a csenyétei romatelepre

Csak a rendőrökkel mentek be a mentők a csenyétei romatelepre

Csenyétei életkép szétszedett Trabanttal (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még pénteken este lett rosszul egy ember az ország egyik legszegényebb falujának is tartott Borsod megyei Csenyétén. Az Index beszámolója szerint leállt a légzése és a szívverését sem tudták kitapintani, ezért mentőt hívtak hozzá. Azt ezt követő eseményekről aztán a polgármester, Kiss István számolt be egy Facebook-videójában. Elmondása szerint a településen azért halt meg egy ember, mert a mentősök nem értek időben a házához. A 444 által is idézett videóban a polgármester arról beszél, hogy a mentősök a falu határában várták a rendőrök megérkezését, ezért nem értek oda időben a beteghez. A felvételen egy pillanatra egy mentős is látható, és hallani, ahogy azt magyarázza a helyieknek, hogy nem mehetett be.

A polgármester egy másik videóban arról beszélt, hogy miután a férfi kora este fürdés közben rosszul lett a rokonai próbálták újraéleszteni, amíg a mentősök a település határában várakoztak. Miután a férfi meghalt, a polgármester a saját autójával vitte el mentősökhöz, akik megállapították a halál beálltát. Hozzátette: „Nem fogjuk annyiban hagyni, törvény elé fogjuk vinni a dolgot. (…) Nem a mentősök a hibásak, olyan utasításokat kaptak, hogy nem mehetnek ki, amíg a rendőrség nem érkezik.”

Security Check Required

null

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a 444-gyel annyit közölt, hogy a rendőrök az Országos Mentőszolgálat jelzése alapján jelentek meg a településen, ahol a helyszíni szemle megtartása mellett biztosították a mentősök munkavégzését is. Közleményük szerint az Encsi Rendőrkapitányság az Általános Közigazgatási Rendtartás keretében vizsgálja a rendkívüli haláleset körülményeit, bűncselekmény elkövetésére vonatkozó adat információ nem merült fel.

Az Országos Mentőszolgálat ugyancsak a 444-nek vasárnap délután azt írta: „A jelzett esetben a mentőhíváskor egy élettelenül fekvő férfiről tettek bejelentést, ezért két mentőegységet is riasztottunk, valamint a protokollnak megfelelően telefonon keresztül segítettük az ott tartózkodókat az újraélesztés megkezdésében. A mentőket már telefonon keresztül szidalmazás, fenyegetés érte (az elhangzottakat hangfelvétel dokumentálja), ezért a helyszínre küldött bajtársainknak a biztonságos betegellátás érdekében rendőri segítséget, védelmet kértünk. A házból kihozott beteg újraélesztését a mentők is folytatták, de a beteg életét sajnos nem lehetett megmenteni, a halál okát szakértői vizsgálat fogja tisztázni. A veszélyeztetettség az ellátásban résztvevő mentők számára kritikusan nehéz helyzetet teremtett, szolgálatukat folytatni nem tudták, ezért számukra pszichológus segítségét biztosítjuk. A hátrányos megkülönböztetés vádját visszautasítjuk, a mentők fontos alapértéke az egyenlőség, az a hivatásunk, hogy a lehető legjobb ellátást minden rászoruló számára egyformán biztosítsuk.”

Csenyétéről Tompos Ádám kollégánk is készített riportot.

„Egymásról marnánk le a húst, ha lenne" - Egész Csenyéte egy szegregátum | Magyar Hang

„Itt munkalehetőség csak a tanácsnál van, de alig három hónapra vesznek fel egy évben, többre nem.”