Délután már a záporoké lehet a főszerep

Délután már a záporoké lehet a főszerep

Gomolyfelhő (Forrás: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A péntek délelőtt első felében a keleti országrész felett lévő maradványfelhőzetet leszámítva napos idő lesz, majd előbb a déli és a keleti országrészben, később másutt is egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Napközben az ország déli és keleti felében fordulhat elő nagyobb számban zápor, zivatar, majd a késő délutáni, esti óráktól délkelet felől egy kiterjedt zivatarzóna érkezik, és halad északnyugati irányba.

A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Időnként megélénkül az északi, északkeleti szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 33 fok között valószínű. Késő estére 20 és 27 fok közé hűl le a levegő.

Péntek reggel már veszélyjelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Eszerint zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett a felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére másodfokú figyelmeztetést is kiadtak, míg Budapesten, Pest, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Az Időkép orvosmeteorológiája szerint pénteken frontmentes, de fülledt, meleg időre van kilátás, ami elsősorban az időseket és a keringési rendszer problémáival élőket viselheti meg. Ingadozhat a vérnyomás, rosszullét, légszomj, illetve nehézlégzés jelentkezhet. A záporok, zivatarok területén romolhat az asztmások állapota. Emellett fáradékonyság, dekoncentráltság is többeknél felléphet.

Címkék: időjárás