Délután véget ér a hosszú hétvége, jönnek a záporok

Délután véget ér a hosszú hétvége, jönnek a záporok

Zivatarlánc felhőzete Nagykanizsa felett 2020. március 3-án, képünk illusztráció. (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szakadozott frontfelhőzet mellett országszerte számíthatunk többórás napsütésre, majd kezdetben elsősorban a középső országrészben, délutántól egyre inkább északkeleten, keleten valószínű több helyen zápor, zivatar – írja vasárnapi előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az északnyugati, északi szél sokfelé élénk, a keleti tájak kivételével helyenként erős lesz, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között várható, délkeleten mérhetjük a magasabb értékeket. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint vasárnap hidegfront vonul át az országon, ezért többeknél jelentkezhet vérnyomás-ingadozás, fejfájás, esetenként migrén. A zivatarok miatt helyenként hangos lehet az éjszaka, alvászavarok, nappal fáradtság, koncentrálási problémák jelentkezhetnek. Keleten tart ki a legtovább a kánikula, de a legtöbb helyen felfrissül a levegő, mérséklődik a meleg.

A közlelkedésmeteorológiáról szólva vasárnap a záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás és jég miatt többfelé kell számolni vizes, csúszós utakkal. Az országban helyenként, az Északi-középhegységben több helyen vízátfolyások alakulhatnak ki. Zivatarok környezetében hirtelen lecsökkenhet a látástávolság és erős, viharos széllökések csökkenthetik a menetstabilitást. A front előtt és mögött ugyanakkor kisüt a nap, vezetés közben tehát érdemes lesz napszemüveget is viselni, ha kell. Keleten még kitart a kánikula, így gyermekeinkre és házi kedvenceinkre figyeljünk, ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben.

Címkék: időjárás