Márki-Zay Péter DK-Fidesz összeborulást lát Jászberényben, a DK-s képviselő tagadja ezt

Márki-Zay Péter DK-Fidesz összeborulást lát Jászberényben, a DK-s képviselő tagadja ezt

Budai Lóránt eredményvárója a megismételt választáson. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csillapodnak a kedélyek Jászberényben, miután az utóbbi időben olyan hírek terjedtek el, hogy időközi választásra kerülhet sor, ráadásul a volt DK-s alpolgármester, a Fidesz képviselői és Pócs János parlamenti képviselő teljes egyetértésben támogathatják a képviselő-testület feloszlatását. – Gedei József, a Demokratikus Koalíció képviselőjének a lépése nem meglepő, hiszen a két párt közötti együttműködésnek már megvoltak korábban is a jelei – állítja legfrissebb Facebook-bejegyzését Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is. 

Márki-Zay szerint „a DK nem az ellenzéki együttműködésben érdekelt, hanem csak önös politikai és hatalmi ambíciói vezérlik”, és rendkívül szomorúnak tartja, „hogy a DK az ellenzéki együttműködést megkerülve, nem az EU által is antidemokratikusnak tartott NER bukásáért dolgozik, hanem hatalmi célok és pozíciók érdekében, képes akár a Fidesszel is szövetkezni”. 

Péntek délelőtt a DK is kiadott egy közleményt a jászberényi helyzetről, amelyben más értelmezést ad az ügynek. A Gedei József által jegyzett közlemény felidézi, hogy Budai Lóránt polgármester még 2020. szeptember 16-án tett indítványt a képviselőtestület feloszlatására. Az indítvány napirendre vételét a mögötte álló Közösen Jászberényért Egyesület és a polgármester megszavazta, a fideszes vezetésű többség viszont elutasította. A polgármester indítványát azzal magyarázta, hogy a jelen helyzet „sem a város, sem a benne lévők érdekeit nem szolgálja”.

Gedei szerint a polgármester 2022. szeptember 8-án arról tájékoztatta a várost, hogy amennyiben megfelelő indítvány érkezik, akkor „én biztosan napirendre veszem és meg is szavazom”. Pár nappal később arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy „a Közösen Jászberényért Egyesület minden tagja megszavazza az oszlatást. Legyenek bátrak, mérettessünk meg!” Gedei azt írja, a polgármester kérésére, biztatására készítette elő és nyújtotta be az indítványt.

– Miután sajtóhírek szerint a Fidesz megváltoztatta korábbi elutasító álláspontját, és kész megszavazni a testület feloszlatására vonatkozó előterjesztést, a polgármester úr és a mögötte álló egyesület képviselői mintha megváltoztatták volna véleményüket, és azt a hamis látszatot keltik, mintha a javaslat és a szándék nem magától a polgármestertől származna, hanem én kívánnám a Fidesszel szövetkezve a testület feloszlatását. Ez tévedés. Közlöm: ha a polgármester úr eláll korábbi szándékától és kijelenti, hogy jövőbeli politikáját Jászberény fejlődése érdekében alakítja át, akkor előterjesztésemet visszavonom – állítja a DK-s képviselő.

Az ügy előzménye, hogy Jászberényben hosszú ideje folyik a harc az ellenzék és a Fidesz között, és hírek szerint Jászberényben most Fidesz-DK szövetség állhat össze, valamint időközi választás jöhet. A képviselőtestület feloszlása már többször is felmerült, mert bár egy mi hazánkos és egy fideszes képviselő mellett elviekben hét ellenzéki foglal benne helyet, a Demokratikus Koalíció politikusa valójában többször is a Fidesszel szavazott együtt – írja a Magyar Narancs.

A lap úgy tudta, az időközi választás megtartását leginkább a helyi fideszes országgyűlési képviselő, Pócs János tartja a legfontosabbnak, a városi Fidesz-frakció azonban némileg vonakodott, így Pócs inkább a DK-s Gedei Józsefet vette rá arra, hogy nyújtsa be a javaslatot. Végül a Fidesz-frakció szerdán késő este rábólintott a tervre, így időközi választás jöhet, ami 10 millió forintnál is többe kerülhet a városnak.

A Magyar Narancs forrása szerint még az is előfordulhat, hogy a Fidesz beáll a DK-s politikus mögé Budai Lóránt jelenlegi polgármesterrel szemben. Úgy tudják, ez Pócsnak sem lenne különösebben ellenére. Mivel pedig kétséges, hogy a DK lesz-e annyira erős, hogy ne alakuljon ki ismét patthelyzet az önkormányzatban, az is lehetséges forgatókönyv, hogy a Fidesz együtt fog szavazni a DK-val.