Drónügy: a DK újra kezdeményezi a honvédelmi és rendészeti bizottság összehívását

Drónügy: a DK újra kezdeményezi a honvédelmi és rendészeti bizottság összehívását

Vadai Ágnes (DK), az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke nyilatkozik a sajtónak a testület zárt ülését követően az Országházban 2022. február 25-én. Az ülésen honvédelmi és rendvédelmi vezetők adtak tájékoztatást az Ukrajnában kialakult helyzetről. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció (DK) újra kezdeményezi az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságnak összehívását, hogy ott tárgyalják meg annak a katonai felderítő drónnak az ügyét, ami a múlt héten átrepült Magyarország felett, majd Zágrábban lezuhant.

– Éppen ezekben a percekben is zajlania kellene a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság ülésének, ahol több mint egy hét hallgatás után nyílt volna lehetősége a honvédelmi miniszternek, hogy megválaszolja, hogyan repülhetett 40 percen keresztül a magyar légtérben egy robbanószerkezettel ellátott katonai felderítődrón – mondta Vadai Ágnes, DK frakcióvezető-helyettese pénteki, online sajtótájékoztatóján.  Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke azonban csütörtök délután, „mindenfajta magyarázat nélkül”, egy e-mailben lemondta az ülést.

A bizottság DK-s alelnöke felháborítónak nevezte, hogy több mint egy héttel az incidens után még mindig nem ismert, hogy hogyan léphetett be a magyar légtérbe a drón, ahogy arról sincs információ, hogy mi lett a kormány által ígért azonnali vizsgálat eredménye.

– Azt sem lehet tudni, hogy azóta a Honvédelmi Minisztérium milyen biztonsági intézkedéseket hozott a hasonló esetek megelőzésére – tette hozzá a képviselő. Szerinte nyilvánvalóan látszik, hogy a kormánynak takargatnivalója van az ügyben. 

Mint megírtuk, a Zágrábban lezuhant katonai drón ügye már egy hete borzolja a kedélyeket: a pilóta nélküli repülőgép múlt csütörtökön este 23 óra után néhány perccel, egy kollégium közelében zuhant le, és csapódott a földbe a Jarun tó térségében. A területet még az éjjel lezárták. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, károk a környéken parkoló gépkocsikban keletkeztek. Kiderült viszont, hogy robbanószerkezet is volt a drónon. 

 

Közben a NATO országok védelmi minisztereinek találkozóján úgy döntöttek: megerősítik a keleti tagországok védelmét.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!