Döme Zsuzsanna: Én úgy érzem, hogy lecsitult a konfliktus

Döme Zsuzsanna: Én úgy érzem, hogy lecsitult a konfliktus

Törley Katalin és Döme Zsuzsanna (Fotó: Magyar Hang / Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vajon lecsitultak-e már a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) körüli konfliktusok? Erről kérdeztük a párt március 15-ei rendezvényén Döme Zsuzsanna társelnököt és az MKKP EP-listáján szereplő Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom alapítóját.

– Én úgy érzem, hogy lecsitult a konfliktus, tényleg sikerült ezeket átbeszélni – válaszolta Döme Zsuzsanna a kérdésünkre. Szerinte a tagság egy része tart tőle, hogy a párt elmerülhet az ellenzék mocsarában, és ennek a félelemnek van is alapja. „Nem rosszból, gonoszságból” nem szavazta meg a tagság először, hogy részt vegyenek az előválasztáson. – Abból a méretből cselekszünk és kommunikálunk, amekkorák vagyunk, a XII. kerületben pedig már ekkorák vagyunk, és ez nyilván egy nagyobb felelősség is – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha az előválasztás a Kutya Párt által ismertetett formában mégsem felel majd meg a többi ellenzéki pártnak, azt felelte: ismerve az ellenzéki pártokat, ennek megvan a veszélye, de hónapokon keresztül alakultak ezek a feltételek. És hogy mit gondol arról, hogy volt, aki zsarolásként értelmezte Kovács Gergelyék bejelentését? A társelnök szerint nem zsarolni akartak. Ha az derült volna ki, hogy a párt nagy része nem áll mögöttük, ha nem hisznek abban, amit az előválasztás révén szeretnének elérni, az jó irány, akkor nagyon nehéz lett volna az MKKP élén maradniuk.

„Drukkoltunk, hogy ez a vita kiforrhassa magát”

Hogy a Tanítanék hogy élte meg a Kutya Párt válságát, arról Törley Katalin úgy fogalmazott: valamennyi aggodalommal figyelték, ugyanakkor a bizalmuk töretlen volt. – Végig azt gondoltam, hogy lesz erre egy megnyugtató válasz, és végül ez is történt. Nagyon drukkoltunk, hogy ez a vita kiforrhassa magát, mert a vita az jó és egészséges, ezeket meg kellett beszélnie a tagságnak és az elnökségnek egymással. Mi külső partnerszervezetként drukkoltunk nekik, hogy ez összejöjjön, és nagyon örültünk, hogy sikerült – mondta. Egyébként már gyakorlatilag el is kezdték az EP-kampányt, több vidéki helyszínre fognak ellátogatni. 

Mint beszámoltunk róla, Kovács Gergely, a párt másik társelnöke, múlt vasárnap egyszer csak jelezte: mégsem indul el polgármesterjelöltként a XII. kerületben, sőt, a párt semmilyen formában nem indul el ott, miután a tagság elvetette, hogy részt vegyenek az előválasztáson. – Annak meg semmi értelme, hogy mi is meg az ellenzék is elinduljunk, mert akkor simán nyerne mindent itt a Fidesz, úgyhogy akkor mi inkább nem indulunk – indokolta Kovács. Pár órával később pedig már az szivárgott ki a sajtóhoz, hogy a társelnök jelezte egy zárt csoportban, Dömével együtt inkább lemondanak posztjukról. Bár a lemondás nem számított hivatalosnak, megijesztette a tagságot, emiatt többen rendkívüli taggyűlést kezdeményeztek hétfő estére. Végül nemcsak, hogy a társelnökök mandátumát erősítették meg, de meg is szavazták, hogy az MKKP részt vegyen a XII. kerületi előválasztáson. A kétfarkúak szerint győzelmük esetén az egyéni körzetek kétharmadában (8 helyen) és a polgármesteri helyért kizárólag az MKKP indíthat jelöltet, a többi párt gyakorlatilag levonul a pástról.