Donáth Anna: Nagyon nehéz hónapok elé nézünk

Donáth Anna: Nagyon nehéz hónapok elé nézünk

Donáth Anna (Fotó: Momentum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pártelnökké választását követő első beszédét mondta el Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője vasárnap délután. Nemcsak a Fideszt ostorozta, odaszúrt a DK-nak is „a 2010 előtti világ árnyait” emlegetve. 

– Nagyon nehéz hónapok elé nézünk (...), választások előtt állunk – kezdte beszédét Donáth Anna. Szerinte a Momentum közössége erős, konok, megingathatatlanul erős hittel rendelkezik. Sokszor sokan megkérdezik tőle, mitől momentumos a momentumos, szerinte attól, hogy elképesztő a szabadság iránti elkötelezettségük. Ők azok, akik nem tesznek különbséget ember és ember között, tiszteletben tartják az emberi méltóságot.

Szerinte a képviseleti demokrácia lényege hangot adni másoknak.  – Nekem a pozíció és hatalom önmagában nem jelent semmit, ez egy eszköz számomra és minden momentumos számára, hogy kiállhassanak azok mellett, akiknek megkérdőjelezik a szabadságát, teljesen mindegy, hogy honnan jön ez a támadás – fejtette ki. Szerinte ennek a közösségnek nem esik nehezére a szolgálat, nem tűri a kizsákmányolást, fellép a közbecsapás ellen a köz érdekében és mindenfajta korrupció ellen.  – Addig fogok politizálni és vállalkozom a közösség vezetésére, amíg közös hitünk az, hogy az emberek többsége tisztességes és jót akar – tette hozzá. Emlékeztetett: Bibó István is megmondta, így kell viselkednie mindenkinek, aki hisz abban, hogy a képviselet nem lehet más, mint szabadság szerető emberek jobbító szándékkal való részvétele a közéletben, Donáth szerint a Momentum is ez. Szerinte ma egymás szabadságának tisztelet helyett az erő imádata a minta, a demokrácia helyett tekintélyelvűség, az elfogadás helyett az intolerancia mutat irányt, a folytonos háborúk korát éljük, ez a mai magyar valóság. Ép eszű ember miért kezd politizálni, amikor a hatalom folyamatosan a tudtukra adja, hogy ha elég hangosak, megbüntetik őket? Mert nem akarnak sem félelemben, sem szorongásban élni, ez felelősség kérdése. Aki tenni akar egy jobb jövőért, annak bele kell állnia a harcba. 

EU-s eszközökkel lehet ellensúlyt teremteni

Szerinte nincs olyan ellenakarat, ami meg tudná törni a Momentum lendületét. Ma a kormánypárt a bibói úton indulva kezdte a politizálást, de ők fordultak leginkább szembe ezzel, óceáni távolságra vannak ma attól, amit ma Bibó gondolt. Szembe fordultak mindazzal, ami egy és oszthatatlan, elárultak mindazt, amit képviseleti demokráciának hívnak. Ahol gyengül a liberális eszme, a polgári gondolat, ott termékeny talajra hullik a gyűlölet. – – Olyan szinten lehet ezt érezni ma Magyarországon, hogy már nem akad fenn senkinek a szeme, mikor szélsőjobboldali fasiszta alakulatok mocorognak megint. Hogy bátornak hívjuk azt, ha kimerjük mondani azt, hogy különböző gazdasági kérdésekről lehet úgyis vitatkozni, hogy nem megyünk bele olcsó rasszista uszításba. Azért van szükség a Momentumra ma, mert rajtunk kívül senki nem vállalja ezt fel. Ennyire megbolondult volna a magyar közélet a jobbtól a baloldalig? – kérdezte emlékeztetve követőit, bátornak lenni kötelességük. A demokrácia szerinte vagy liberális vagy nem demokrácia. 

Elmondta, a nyugati világ sok kihívással küzd, de a populisták ezeket nem megoldani, hanem felnagyítani akarják. Ezek az új frontvonalak – az EP-választáson is ezek fogják diktálni a politikai erők mozgását –, ezért kell bátran felvállalni mindazt, amiben a momentumosok hisznek. – A Momentum elsődleges feladata visszaadni azt a liberális demokráciát, ami lehetővé teszi, hogy Magyarország előrébb jusson – vélte. Szerinte az EP-választáson nagyobb a tét, minthogy melyik frakciónak hány szék jut, például Magyarország helye az unióban is a tétje a választásokon. Olyan döntéseket kell ma hozni, hogy a fiataloknak 20 év múlva is legyen lehetősége építkezni. A mostani EP-választáson nem a kormány leváltásáról fogunk szavazni, de ezen dől el, hogy képesek lesznek-e korlátozni a regnáló kormány túlhatalmát. – EU-s eszközökkel lehet ellensúlyt teremteni a kormány rombolásával és a korrupcióval szemben, ezért nem mindegy, kik kapnak bizalmat június 9-én – vélte kérve a szimpatizánsaikat, szavazzanak a momentumos jelöltekre. 

Új mozgalmak, pártok kellenek

Az ellenzéki együttműködés kapcsán elmondta: a választási törvénynek köszönhetően szükség van az ellenzéki pártok együttműködésére, különben esélyük sincsen, ez eddig sem volt kérdés.–  De nem mindegy, hogy milyen minőségű és összetételű ellenzék áll szemben a kormánnyal (...). Nem bízhatjuk ezt a feladatot a 2010 előtti világ árnyaira. Négy kétharmad elég bizonyíték erre. Új mozgalmakat, pártokat, hiteles politikusokat magába foglaló szövetséggel van csak esély – tette hozzá. Arra is kitért, szükség lesz egy erős és megalkuvás nélküli liberális programra. Ami tiszteletben tartja a világnézeti sokszínűséget, de kulturális és ember jogi szempontból egy tapodtat sem enged a liberális értékekből. – Sokféleképpen dönthetnek az emberek. Lehet, hogy a lovak közé dobják a gyeplőt, mert azt gondolják, hogy már minden elveszett. Lehet, hogy keresnek egy erős, autoriter vezetőt, sárkány ellen egy másik sárkányt. Nekünk ezzel nincs dolgunk. Alternatívát ajánlunk. Nem a nihilt, nem hazugságokat, hanem a liberális utat – vélte. 

Az önkormányzati választások kapcsán Donáth úgy fogalmazott: ahol van elfogadható közös jelölt, ott együttműködnek. – Ahol nincs mindenkinek megfelelő közös jelölt, ott előválasztást javasolunk. Vannak vitáim ellenzéki politikusokkal, de Őrsi Gergely, Botka László, Veres Pál és Nemény András kitűnő polgármesterek. Vagy éppen Soproni Tamás és Pikó András. Mindegyikük győzelme fontos a számunkra – fejtette ki. Elnökként az első dolga az lesz, hogy érdemi egyeztetéseket fog összehozni a pártokkal, már invitáltak is azokat, akik jelezték, hogy változást szeretnének. 

Nem szabad félni az ellenséges propagandától

Lezárásként elmondta: kemény hónapok állnak előttük. És nem azért, amiről más ellenzéki pártok beszélnek. Nem szövetségpolitikai, választástechnikai, senkit nem érdeklő részletek miatt. Hanem azért, mert az apátia egy picit sem változott az elmúlt másfél évben. A remény nem magától születik meg. Újra el kell hinnünk, hogy lehet változást elérni. Hogy senkinek nem kell félnie a retorzióktól – vélte.

Bibóra visszatérve azt mondta, sokan ismerik leginkább idézett gondolatát: „Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni.” Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, sokkal súlyosabb az, hogy mitől és miért nem fél a demokrata. – Nem fél a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvésektől, az ellenség ismeretlen gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától, a lekicsinyléstől, és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük. Nekünk kell kipukkasztanunk a populisták lufiját. Ne hagyjuk, hogy a félelmeinkre rájátszva félelemben tartsanak minket is. Én nem félek. Én cselekszem – tette hozzá.

 

 

Címkék: Momentum, Donáth Anna