Drágább mint a Pfizer, ezért nem vesz több Moderna-vakcinát a kormány

Drágább mint a Pfizer, ezért nem vesz több Moderna-vakcinát a kormány

Péter Árpád főorvos átadja az oltási igazolványt a Mezőberényi Református Szeretetotthon egyik lakójának, aki megkapta a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját 2021. január 17-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a Telexnek nem is, az RTL-nek megindokolta a kormány, hogy miért nem vett több Moderna-vakcinát. – A Pfizer és a Moderna oltóanyagának nagyon hasonló a hatásmechanizmusa, de a Pfizer kedvezőbb szállítási feltételeket és vásárlási árat tudott biztosítani – közölte a kormány az RTL Híradóval. Ezért a kormány eddig nem látta szükségét további Moderna-oltóanyagok vásárlásának.

Mint megírtuk, a Telex kiszámolta: akár 3,5 millió Moderna vakcinára is jogosult lenne Magyarország, de ennek csak a felét, 1,74 millió adag oltóanyagot hívott le a kormány a rendelkezésre álló keretből.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában a riporter kérdésére röviden szamárságnak nevezte a felvetést, bár a válaszából nem derült ki, hogy igaz-e vagy sem, és miért.

A Moderna-vakcinák kérdése a héten azért vált aktuálissá, mert Izrael több más ország mellett Magyarországnak is adott volna ötezer Moderna-vakcinát, „a diplomáciai támogatásáért cserébe” – idézi fel a Telex. Összesen százezer adagot terveztek szétosztani olyan országoknak, amelyek „Jeruzsálem segítségét kérték”. Az izraeli kormány terve azonban komoly belpolitikai feszültséget keltett, így leállították a programot, és csak Honduras kapta meg a nekik küldött ötezres szállítmányt.

A portál már több helyen – így az operatív törzsnél is – rákérdezett arra, hogy jól számoltak-e, és ha igen, akkor miért csak a lakosságarányosan elérhető mennyiség felét kötötte le Magyarország az elsők között engedélyezett vakcinából. Választ azóta sem kaptak egyik megkeresésükre sem.

A kormány mostani indoklását azonban különösen érdekesnek tartják annak fényében, hogy amikor Gulyás Gergelyt kérdezték a kínai vakcina elég magas, darabonként tízezer forintos áráról, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy az ár ebben az esetben másodlagos az egészségügyi haszonhoz képest. Orbán Viktor is korábban többször beszélt arról, hogy az oltóanyagok ára nem lehet akadálya a beszerzéseknek, „az idő fontosabb, mint a vakcina éppen aktuális ára”.