Dudás Gergely: Bodolai László szavahihetetlen

Dudás Gergely: Bodolai László szavahihetetlen

Az Index szerkesztőségi ülése (Fotó: Index/Bődey János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bodolai László szavahihetetlen, aki akár egy értekezleten belül is képes mást mondani – erről beszélt a Válasz Online podcastjében az Index volt főszerkesztője, Dudás Gergely. Hozzátette, Bodolai már 2018-ban eladta az Index függetlenségét jelentő céget, a Nanga Parbatot a KDNP-s Oltyán Józsefnek. Ez volt szerinte a legfontosabb esemény, ami az Index szétrobbanásához vezetett.

Dudás 2013 és 2017 között, Mészáros Zsófi után és Tóth-Szenesi Attila előtt vezette a szerkesztőséget. Miután felállt, közösségi támogatásból próbálta elindítani a Politist, de a projektre végül nem gyűlt össze elég pénz.

A volt főszerkesztő elmondta, akkori felmondásának volt köze a politikához, de nem történt akkor konkrét beavatkozási kísérlet. Viszont a tulajdonosi struktúrát nem tartotta elfogadhatónak. „Amikor 2018 szeptemberében az Index tulajdonosi jogait ma is gyakorló Bodolai László eladta a Nanga Parbat Zrt.-ben lévő kizárólagos tulajdonát, volt egy naugyém. És volt, illetve van egy szívfájdalmam is: soha, senki, azóta sem tette fel azt a kérdést Bodolainak, hogy ezt miért kellett. Miért adtad el a legfontosabb biztosítékot? Szerintem a helyzet az, hogy ezen keresztül lehet fogni a Bodolai Lászlót” – fejtette ki Dudás Gergely.

Dudás azzal sem ért egyet, hogy ezt a mostani helyzetet az Indexnél dolgozó újságíróknak kellett volna elkerülniük. „Borzalmasan fáj, amikor a volt kollégáimat olyan vádak érik, hogy nem mentették meg az Indexet. Könyörgöm, megmentették már sok éven keresztül! Amikor látszik, hogy a tulajdonosi stukatúra nemcsak veszélyt hordoz magában, hanem reális lehetőséget, hogy az Index elveszíti a címlapját, és a szerkesztőség azt mondja, hogy: »Állj! Szeretnénk újabb biztosítékokat kérni arra, hogy a munkavégzésünk feltételei nem sérülnek!« És erre az a válasz, hogy kirúgják a főszerkesztőt? Erre nincs mit tenni” – fogalmazott a Media1 szemléje szerint.

Bodolai a Media1-nek reagált az elhangzottakra. A kuratóriumi elnök azt mondta, nem volt más választása, át kellett adnia a részvényeit Oltyánnak, miután az Index.hu Zrt. vételára nem lett teljesen kifizetve. Bodolai szerint ezért biztosítékként kellett átadni a részvényeket. „Ez a Spéder Zoltán által megkötött, CEMP-eladás ügylet része volt, amivel kapcsolatban tehát nem volt választásom” – tette hozzá. A szavahihetőségét megkérdőjelező részre pedig azt mondta, soha nem ült szerkesztőségi értekezleten Dudás Gergellyel.

„Egyébként Dudás Gergely a Simicska Lajos és Spéder Zoltán között létrejött dealről sokkal előbb tudott mint én, ugyanis elvileg Dudás Gergelyt akarták felkérni előttem a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi vezetőjének, amiről én a hvg.hu újságírójától értesültem, miközben még nem volt nyilvános az ügylet, hanem folyamatban volt az alapítványi rendszer kialakítása” – jegyezte meg az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Bodolai László közben egyébként a Media1-nek arról beszélt, hogy bocsánatkérést vár, amennyiben a távozó indexesek két héten belül új lapot alapítanak. (Erre egyébként nem sok lehetőségük van, miután sokaknak augusztus végéig tart a felmondási idejük.) A kuratóriumi elnök a Spirit FM-nek felidézte azt az esetet is, amikor egy per során Deutsch Tamást képviselte Juhász Péterrel szemben. A kormánymédia pedig ezúttal örömmel szemlézte, hogy Bodolai szerint Juhásznak nagy volt a befolyása az Indexben.

„Amikor a Deutsch-ügy volt, én simán szembe mentem a szerkesztőséggel, hogy az én privát dolgom. Attól még, hogy az Index egyik ügyvédje vagyok, attól még ugyanúgy jogosult vagyok másokat is képviselni. Mint ahogy én sem szólok bele a ti életetekbe, hogy miről írtok és miről nem. Szóval gyakorlatilag egy önmagát függetlennek tartó szerkesztőség próbálta külső nyomásra, Juhász Péter nyomására… mert elég erős lobbiereje volt a Péternek a szerkesztőségben, mint később kiderült, és a Tilos szerkesztőségét is sikerült ellenem fordítani ebben az ügyben” – mondta Bodolai .

Juhász a Facebook-oldalán azt írta: „Régen hívtak a Hír TV-ből, de most megesett.
– Jónapot, Bodolai azt mondta, hogy önnek nagy befolyása volt az Indexben, és ezt az ő lejáratására használta. Ön szerint mit jelent ez?
– Ha ön ezzel engem felhív, szerintem az azt jelentheti, hogy ön egy primitív, a hatalmat elvtelenül kiszolgáló seggnyaló.”