Meg is van az első, aki az Indexhez igazol

Meg is van az első, aki az Indexhez igazol

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú kommentben magyarázta meg Tevan Imre, miért vállalta el a főszerkesztő-helyettesi pozíciót az Indexnél azok után, hogy a teljes szerkesztőség beadta felmondását. Az újságíró elmondása szerint hosszan gondolkozott, és bár elképzelhetőnek tartja, hogy sokan árulónak fogják tartani, mégis igent mondott.

„Tudom, a legegyszerűbb azt gondolni, az Index szerkesztőségével valamilyen előre kitalált mesterterv végzett. Ha azt nézzük, hogy milyen országban élünk, és ha a körülményeket vesszük figyelembe, ez akár lehetne is az igazság. De én, miután sokakkal beszéltem erről, most már biztos vagyok benne, hogy nem ez történt, hanem az, hogy a két fél (a szerkesztőség és az alapítványi elnök) egymás lépéseire olyan válaszlépéseket adott, ami végül az egyikőjük által sem kívánt eredményre vezetett, hiszen mindketten meg akarták őrizni a független Indexet, sőt tulajdonképpen mindketten kompromisszumkészek voltak, csak nem mindig ugyanabban és ugyanakkor” – írta Tevan.

Állítása szerint azt találta ki, akkor mond igent a felkérésre, ha kap valamilyen garanciát. Azt kérte, írják bele a szerződése titoktartási klauzulájába, hogy arra az esetre nem vonatkozik, amennyiben kívülről politikai beavatkozás történik. Ebben az esetben szerinte felállhat, és szabadon beszélhet arról, mi történt. Mint írta, ezt az ötletét kifejezetten támogatták, és ez lesz az ő saját, egyszemélyes barométere. Ezzel az Index függetlenségi barométerére utal, amit nagyjából egy hónapja állított át a szerkesztőség, jelezve az őket fenyegető veszélyt.

Tevan Imre korábban dolgozott az Indexnél, közlése szerint egy évtizede rúgták ki a főszerkesztő-helyettesi pozícióból. Az Origóhoz azután szerződött le 2014 nyarán, hogy onnan eltávolították Sáling Gergőt, majd hamar felelős szerkesztővé is lépett elő. Most azt írta, az Origónál két évig lehetett még vállalható lapot csinálni.

Címkék: Origo, Index, Tevan Imre