„Egészen észbontó”: Romániába járnak a jóval olcsóbb Pick-szalámiért a mátészalkaiak

„Egészen észbontó”: Romániába járnak a jóval olcsóbb Pick-szalámiért a mátészalkaiak

Egy nagykárolyi bolt polcai (Forrás: Nagykárolyi bevásárlás/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Speciális Facebook-oldalt indított a Mátészalka ügyeivel foglalkozó civil szervezet, a Mátészalkaleaks. Az oldal profilképe egy áthúzott huszonhetes, ami a magyarországi áfára utal, nem véletlenül: a keleti országrészben élők figyelmét szeretné felhívni arra, hogy Romániában, Nagykárolyban mennyi minden olcsóbb. Ennek oka pedig a nálunk valamiért háborúsnak nevezett infláció kisebb mértéke mellett az ottani áfa hazainál szintén alacsonyabb mivolta: 27 helyett 19 százalék, zöldségre, gyümölcsre pedig csak öt százalékos a forgalmi adó.

– A Mátészalkaleaksnél is az a célunk, hogy segítsünk, ha lehet, akár szociális alapon is, és ez is lehet az egyik módja, így indult ez az egész kezdeményezés – meséli a Magyar Hangnak Lintényi Levente, aki már jó ideje jár a határon túlra, Nagykárolyba bevásárolni. Azt mondja, hogy tevékenységük nem csempészet, teljesen legális, nem kereskedelmi mennyiséget hoznak ugyanis. Élelmiszeren kívül pedig bizonyos gyógyszereket is Nagykárolyban szereznek be, azokat, amik idehaza hiánycikknek számítanak, igaz, ezek ára pont nem olcsóbb, hanem háromszorosa a magyarországinak.

– Egy hetes az oldal, és ez alatt elértünk több mint kétezer követőt, ez azért mutatja szerintem, hogy mekkora problémáról van szó. Csodálkoznak is román ismerőseink, hogy ilyen drágaság van, és egyre több a nagykárolyi parkolókban a magyar rendszám. Persze pár troll is megjelent az oldalon, aki közölte, hogy ezek az árak nem igazak, de majd a legközelebbi vásárlásnál lefényképezem nekik a blokkot – mondja Lintényi, megjegyezve, hogy ők csak felszínre hozzák ezeket az akciókat. – Mi ezért pénzt nem kapunk, nem is fogadnánk el, nem is a román kiskereskedelmet akarjuk fellendíteni, csak szeretnénk egyrészt felnyitni a szemet, másrészt pedig segítségére lenni sok szegény embernek, akik itt élnek a mi térségünkben.

Szemléltetésül jöjjön néhány hozzávetőleges, lejből, illetve euróból átszámolt ár, mindkét esetben multinacionális áruházláncok árai szerepelnek. – Egészen észbontó, de a magyar termékeket is olcsóbban vesszük Nagykárolyban, mint Mátészalkán. A Gyermelyi tészta, a Piros Arany, a Pick-szalámi is 20-30 százalékkal olcsóbb. Utóbbiból a körtálcás például 653 forint, Mátészalkán van olyan bolt, ahol ugyanez 1420 forintba kerül, de általában 1000 forint körül kapható. A 20 dekás, 80 százalékos vaj nincs 900 forint odakint, a három kilós tehéntúró 1700 forint, az étolaj 422 forint.  

Nemcsak Lintényiék járnak a határon túlra bevásárolni, a borsodi Miskolcról és Sajószentpéterről is indulnak magyar bevásárló-turisták Szlovákiába, jellemzően Kassára – itt is alacsonyabb az áfa, mint nálunk, 27 helyett 20 százalék. A kassai árak pedig így festenek: egy kiló paradicsom 370 forint, kilós, 375 grammos tejföl 369 forint, a félliteres Staropramen 200 forint, a literes Jägermeister 4800 forint. A filézett magyar pulykacomb idehaza 2600, Kassán 1850 forint, ugyanaz az osztrák felvágott itthon 900 forint, Szlovákiában egy eurót kérnek ugyanannyiért. A Ristorante pizza itthon 1600 forint, kint 740; a Magnum pálcikás jégkrém nálunk 950, Kassán 370 forint. A Bonduelle kukoricakonzerv itthon 1029 forint, kint 370, a 125 grammos Toffifee magyarországi ára 1190 forint, a szlovákiai átszámolva 400. A Ccoccolino öblítőből az 1450 milliteres kiszerelés 2400 forint helyett 1290, a Carte’dor vaníliafagylaltból Kassán az 1,3 literes kerül 1439 forintba, Miskolcon a literes majdnem egy ezressel több: 2319 forintba kerül. A Szegedi paprika 100 grammja 440 forint Szlovákiában, Magyarországon 800 forint.