Egyházi egyszázalék: Iványiék hasítanak, a Hit Gyülekezete lemarad és fogy

Egyházi egyszázalék: Iványiék hasítanak, a Hit Gyülekezete lemarad és fogy

Gyászolók utolsó útjára kísérik Tamás Gáspár Miklós filozófust, közírót, elöl Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke a budapesti Farkasréti temetőben 2023. január 31-én. Tamás Gáspár Miklós 74 éves korában, hosszú betegség után január 15-én hunyt el (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember közepén közzétette a NAV az úgynevezett technikai számmal rendelkezők, magyarán az egyházak számára felajánlott egy százalékkal kapcsolatos eredményeket. A idei lista nagy nyertese az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség: majdnem megduplázták a tavalyi bevételüket (454 millióról 718 millióra), és a javukra rendelkezők arányát is sikerült 46 százalékkal növelni (51 183 főről 73 381 főre). Egyébként minden általunk megvizsgált, jelentős támogatottsággal rendelkező egyháznak sikerült növelnie a táborát, egyetlen kivétellel: ez a Hit Gyülekezete. A Németh Sándor vezette kisegyház 2020 óta elveszítette a felajánlók több mint tizedét (2020-ban még 40 677 ember rendelkezett a javukra, idén már csak 36 108), ráadásul az ő híveik adóznak a legkevesebbet: nagyjából a felét a hazai átlagnak.

A legnagyobb hazai vallási közösség az adófelajánlások tükrében is a Magyar Katolikus Egyház: idén 803 070 adózótól kaptak pénzt (ez 4.6 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest), és ennek köszönhetően 6 milliárd 48 millió forintot utal nekik a NAV. A reformátusok sem panaszkodhatnak: a 6,3 százalékos növekedésnek köszönhetően 348 482 fő adott nekik 2 milliárd 657 millió forintot. A Magyar Evengélikus Egyház van a dobogó harmadik fokán: 92 581 rendelkező (6,9 százalékos emelkedés tavalyhoz képest) 743 millió forintot juttatott nekik.

Az adófelajánlások alapján a krisnások a negyedik legnagyobb vallási közösség Magyarországon: 86 055 felajánlással (2022-höz képest tíz százalékot meghaladó növekedéssel!) 691 millió forint jut nekik. A fentebb már említett Iványi-féle közösség az ötödik a sorban, őket követik a baptisták, akik 56 294 adózótól kapnak 461 millió forintot. Jelentős tábora van még itthon a buddhistáknak: három irányzat összesen 67 ezer adózót késztetett arra, hogy valamelyiküket megjelölje az adóbevallásában. Ez is tíz százaléknál nagyobb növekedést jelent tavalyhoz képest, és a három közösségnek összesen 568 millió forint bevételt jelentett.

Mint fentebb is írtuk, a Hit Gyülekezete az egyetlen kakukktojás: ők tavaly óta 2,4 százalékkal, 2020-hoz viszonyítva pedig több mint 11 százalékkal csökkentek a felajánlók számát tekintve. Idén 36 108 rendelkező közel 170 millió forintot ad nekik. És itt van a másik érdekesség: a híveik meglepően kevés adót fizetnek: az átlagos hit gyülekezetés adózó 4708 forintott juttat az egyháznak, míg ez például Iványi hívei esetében több mint duplája, vagyis 9784 forint/fő.

A legtöbbet adózó tagjai egy igazán kis egyháznak, a meglehetősen hosszú nevű Koreaiak Magyarországi és Közép-Európai Keresztény Gyülekezetének vannak: 810 fő majdnem 12 milliót adott össze, vagyis fejenként átlagosan 14 682 forintot. Ebben a rangsorban a Zsidó Hitközségek Szövetségének támogatóié az ezüstérem: 10 386 forintos átlaggal 131 millió forint megy 12 612 felajánlónak köszönhetően. A zsidó közösség is növekszik: 6,1 százalékkal nőttek tavalyhoz képest.

A Hit Gyülekezete támogatói meglehetősen alacsony adózási kedvére nincs racionális magyarázat, hacsak az nem, hogy többségük minimálbéren van bejelentve. Az egyház vezetői a három évvel ezelőtti, Szegény hívek gazdag papja című írásunk után azzal próbálták magyarázni a fura helyzetet, hogy támogatóik többsége nagycsaládos és éltek a kormány által biztosított adókedvezményekkel. Ám ez az érvelés is sántít annak tükrében, hogy a baptista közösség demográfiai és szociológiai értelemben is nagyon hasonlít a hitesekre, de ott idén 8189 forint volt az egy főre eső felajánlás, ráadásul a baptisták csaknem kilenc százaléknyit növekedtek tavalyhoz képest, míg a Hit Gyülekezete hívei évek óta fogynak.

Az egy főre jutó legkisebb adó tekintetében egyébként rendszerint a Jehova Tanúi követik a hit gyülekezetéseket, de jelentős szakadékkal: most a jehovások átlaga 5622 forint, az egyházuk támogatóinak száma csaknem hat százalékkal nőtt és idén összesen 82.5 millió forint jut nekik.