Balaton: egyre forróbb a helyzet

Balaton: egyre forróbb a helyzet

A DK ifjúsági szervezetének megmozdulása a Balatonon (Fotó: Facebook/ Demokratikus Koalíció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2000 óta folyamatosan melegszik a Balaton – derül ki a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet felméréséből, amelyet a Telex ismertetett. A tó átlaghőmérséklete Keszthelynél nőtt a legtöbbet, itt már közel 2 fokkal melegebb a Balaton vize, mint 24 éve.

A kutatóintézet műholdas felvételek és helyi mérések alapján arra jutott, hogy a tó vizének átlaghőmérséklete évtizedenként 0,7 fokkal emelkedett 2000 óta.

A felmérés szerint a Balaton sekélyebb, nyugati része főként tavasszal és nyáron, míg a tó mélyebb, keleti része inkább ősszel és télen melegszik. Mivel a tó vize a nyugati Keszthelyi-medencében a legsekélyebb, itt volt a legnagyobb a melegedés. A Balatonhoz hasonló sekélyebb tavak amúgy is érzékenyebbek a klímaváltozásra: gyorsabban melegednek fel és hűlnek le, a magasabb hőmérséklet miatt pedig több vizet is párologtatnak el.

A következő évtizedekben hasonló ütemű melegedés várható, a tó körüli beépítések pedig csak erősítik ezt a folyamatot. Li Huan, a tanulmány egyik szerzője szerint nem önmagában a kikötők száma és mérete, hanem a part városiasodása és az emberi tevékenység (például feltöltések) melegítik a tó vizét.

Az utóbbi években a Balatonnál is enyhébbek a telek és melegebbek a nyarak, ez kedvez több, a tóban élő, itthon nem őshonos fajnak, így például bizonyos szubtrópusi és trópusi algáknak, halaknak, növényeknek. Ezzel szemben, ha a hűvösebb időhöz szokott őshonos fajokat a kihalás fenyegeti, ha nem tudnak eléggé alkalmazkodni a melegedéshez.

Címkék: Balaton, beépítés