Egyre több egyetemistát rendelnek ki koronavírus-tesztelésre

Egyre több egyetemistát rendelnek ki koronavírus-tesztelésre

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársa az OMSZ Pók utcai szűrőbuszánál Óbudán 2020. november 13-án. Szűrőbuszok is segítik a koronavírus-gyanús esetek kiszűrését. MTI/Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek óta telefonon, levélben és e-mailben keresik a kormányhivatalok az orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatókat, hogy kirendeljék őket koronavírus-teszteléssel kapcsolatos feladatokra. Előfordul, hogy első- és másodéves hallgatókat is megkeresnek, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke szerint vélhetően azért, mert sok harmad- és negyedéves hallgató már hetek óta önkéntes alapon részt vesz az Országos Mentőszolgálat szűrési feladataiban, és ezt az önkéntességre felépített rendszert nem akarták megbontani. Így viszont kevesebb lehet a „hadra fogható” harmad- és negyedéves hallgató. Hétfő reggeltől a SOTE nagyjából 1500 hallgatója dolgozik a járvány elleni védekezésben a hallgatói önkormányzat adatai szerint.

A hallgatókat fekvőbeteg-ellátásra és a pedagógusok országos tesztelésére rendelik ki, a kirendelésnek a vonatkozó kormányrendeletek szerint számos szabálya van: a járványvédelmi munka hivatalosan elsőbbséget élvez, de a tanulmányokkal kapcsolatos kötelességeket figyelembe kell venni a kirendelésnél, és a felsőoktatási intézménynek tekintettel kell lennie arra, hogy a hallgató dolgozik.

A kirendelés elsődlegesen két hétre szólhat, és elsődlegesen hétköznapra. Szállást, napi háromszori étkezést és napi 5000, hétvégén napi 7500 forintos, adómentes juttatást biztosítanak a hallgatói munkaszerződés alapján, valamint védőfelszerelést. A hallgatókat elsősorban a tartózkodási helyük, másodsorban a bejelentett lakcímük szerint kell kirendelni. A pedagógusok tesztelésébe hétfőtől kapcsolódtak be a hallgatók, akik kettesével, sofőr és adminisztrátor kíséretében veszik le a mintákat, előbbieket a kormányhivatal biztosítja – ez derül ki György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára és Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár november 19-én kelt tájékoztatójából, amelyet az elektronikus tanulmányi rendszeren kaptak meg a Semmelweis Orvostudományi Egyetem hallgatói, és amely a Magyar Hanghoz is eljutott. Mindezek mellett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szűrési tevékenységében is részt vesznek továbbra is a hallgatók, a kirendelésnél figyelembe veszik, ha valaki már ott dolgozik.

A kirendelés kötelező feladatot jelent. Tripolszky Bálint, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) Hallgatói Önkormányzatának elnöke megerősítette: valóban kimentek a hallgatóknak az említett tájékoztatók, többek között az ő levele is, amelyben arról írt: a korábbi önkéntes szervezés helyett közvetlenül fogják megkeresni és kirendelni a hallgatókat a kormányhivatalok. A Magyar Hang kereste az egyetemet is, de a cikk megjelenéséig nem reagáltak.

– Maga a kirendelés lehetősége nem mostani fejlemény, már tavasszal is szabályozta egy kormányrendelet, hogy az orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók kirendelhetőek a járvánnyal kapcsolatos feladatokra veszélyhelyzet idején, de akkor szerencsére nem volt szükség erre. Csak most, az országos pedagógus szűrés kapcsán indították be a hallgatók kirendelését. Már október 28-tól kellett az Országos Mentőszolgálathoz (OMSZ) biztosítanunk hallgatókat a teszteléssel kapcsolatos feladatokra, de ez az elmúlt hetekben a gyakorlatban nem kirendeléssel, hanem önkéntes alapon zajlott. Hála a hallgatók elhivatottságának, így is tudtuk biztosítani a kellő létszámot. Péntek óta viszont már folyamatosan keresik közvetlenül is a hallgatókat a kormányhivatalok telefonon, illetve postán és e-mailben küldik ki számukra a kirendelésről szóló határozatot – mondta el a Magyar Hangnak Tripolszky Bálint, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

Arra a kérdésre, hogy minden hallgató tisztában van-e vele, hogy működik a tesztelés, Tripolszky azt mondta: az egyetemen tanulják a mintavételezés elméleti és gyakorlati részét is. Kaptak videós anyagot, és van egy rövid oktatás is, de a hallgatók 99 százaléka szerinte már profin tud mintát venni, július vége óta saját szűrőpontokat is üzemeltetnek. A hallgatók nagy része elmondása szerint már egyébként is részt vett a szűrésekben az OMSZ-nél legalább egy napig.

Az viszont nekik is újdonság, hogy első-és másodéves hallgatókat is kirendelnek. A hallgatóknak kiküldött tájékoztatóban is szerepel, hogy a fekvőbeteg ellátásba elsősorban az ötöd-és hatodéves orvostan-hallgatókat és a harmad-negyedéves ápolás-betegellátás szakos hallgatókat, teszteléssel kapcsolatos feladatokba pedig elsődlegesen a harmad-negyedéves orvostanhallgatókat, harmad-ötödéves gyógyszerészhallgatókat és az első-másodéves ápolás-betegellátás szakon tanulókat rendelik ki. De az is szerepel, hogy szükség esetén az első -és másodéves orvostanhallgatókat és gyógyszerészhallgatókat is bevonják a pedagógusok országos tesztelésébe.

– Bódis József államtitkárral egy videókonferencián sor került egy megbeszélésre, és ott is az hangzott el: törekszenek arra, hogy az ötöd-hatodéveseket kórházakba rendeljék ki, az országos pedagógusszűrésre pedig elsősorban harmad-negyedéveseket. Az első-másodévesek azért kerülhettek be a rendszerbe, mert a harmad-negyedévesek közül sokan már részt vesznek az OMSZ szűrési programjában. Ez egy korábban jól felépített, önkéntes alapon működő rendszer, amit nem akartak megbontani. Ezt mi is támogattuk. Így viszont kevesebb a rendelkezésre álló szabad harmad-negyedéves hallgató. Vélhetően ezért kellett a másodévesekhez fordulni, és tudok első éves hallgatókról is, akiket szintén megkerestek – számolt be az elnök.

A kormányhivatal tájékoztatója felsorolja azokat az okokat is, amelyek fennállása esetén nem rendelhető ki az egyetemi hallgató: ilyen okok a várandósság, ha egyedülállóként tizenhat éven aluli gyermeket nevel vagy tartósan gondozza hozzátartozóját, vagy ha ötven százalékos egészségkárosodást állapítottak meg nála.

A felsoroltak mellett el lehet képzelni még jó néhány méltányolható okot. Tripolszky ezt a felvetést úgy kommentálta: az egyetem folyamatosan egyeztet az illetékes államtitkársággal. – Már elküldtük a javaslatainkat azzal kapcsolatban, hogy milyen fejlesztésekkel lehetne gördülékenyebbé, hallgatócentrikusabbá tenni a kirendelést. Az eddigi tapasztalatok alapján megértőek és kedvesek a kormányhivatalnál dolgozók. Ha valaki jelzi, hogy méltányolható ok miatt ez számára kevésbé megoldható jelenleg, mert például igazoltan beteg, azt tudomásul veszik. De akit felhívtak, általában egyébként is ment – mondta el.