Együttműködik a Fudan Egyetem és a kínai állami propaganda terjesztője

Együttműködik a Fudan Egyetem és a kínai állami propaganda terjesztője

A Fudan egyetem Shanghajban (Forrás: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljes stratégiai és együttműködési partneri kapcsolatokról szóló megállapodást írt alá a kínai Fudan Egyetem és a China Media Group (CMG) – jelentette be közösségi oldalán a Kínai Nemzetközi Rádió.

A CMG (más néven Kína Hangja) Kína legnagyobb állami médiacége, egyben a központi ideológia terjesztője.

Mint a rádió írja, a megállapodás alkalmából május 10-én ünnepi eseményt is tartottak, ahol megjelent és beszédet tartott Shen Haixiong, a Kínai Kommunista Párt Propagandaosztályának vezetőhelyettese, egyben a CMG vezetője valamint Jiao Yang, a Fudan Egyetem KKP bizottságának titkára. Az eseményen hivatalosan megalakult a CMG–Fudan Nemzetközi Sugárzások Kutatóközpont is.

A CMG-t 2018. március 21-én alapították a Kínai Központi Televízió, a Kínai Nemzeti Rádió és a Kínai Rádió Nemzetközi nemzeti holdingjaként, írja a Napi.hu.  

Emlékezetes, április közepén ismerte meg Magyarország a kínai elitképző, a Fudan Egyetem nevét a magyar nyilvánosság, amikor kiderült, hogy Budapesten nyithatja meg európai campuszát a felsőoktatási intézményé. A Direkt 36 oknyomozó portál pedig kiderítette, hogy a magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb, 540 milliárd forintos beruházását, méghozzá több száz milliárd forintnyi kínai hitelből. Az ügy nemzetbiztonsági kérdéseket is felszínre hozott, hiszen a kínai egyetem a kínai állampárt fontos utánpótlásképzője is.

Ráadásul a kormány azt a területet nézte ki a kínai hitelből és kínai cégek által megvalósítandó beruházásnak, ahol eredetileg a fővárosi egyetemisták lakhatására tervezett Diákváros is felépülne.

Eközben Palkovics László innovációs miniszter, egyben a kínai Fudan Egyetem budapesti megvalósításáért felelős kormánybiztos kezdeményezi, hogy a kormány nyilvánítsa nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá az építkezést. Még arról is beszélt, hogy szerinte nem lesz ideológiai oktatás a Fudan budapesti egyetemén, noha a Fudan chartájában olyan mondatok szerepelnek, hogy az egyetem hű a Kínai Kommunista Párt vezetéséhez, végrehajtja a párt oktatáspolitikáját és elfogadja a marxizmus vezető szerepét.

A projekttel kapcsolatos legfrissebb hír, hogy Palkovics László május 17-re meghívta Karácsony Gergely főpolgármestert és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert a Diákváros projekt megvalósításával és a Fudan Egyetem elhelyezésével kapcsolatos tájékoztatás céljából tartandó egyeztetésre.