Elég volt! – Üzeni több tucat kutató és egyetemi oktató

Elég volt! – Üzeni több tucat kutató és egyetemi oktató

Tüntetés a színművészeti előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felhívjuk az egyetemistákat és oktatóikat, a magyar szellemi élet minden szereplőjét, hogy álljanak ki az egyetemi autonómia, az oktatás és a kutatás szabadságának védelmében – ezt üzenete Elég volt! címmel kiadott közös nyilatkozatában összesen 57 tudós, egyetemi oktató.

A – mások mellett – Bojár Gábor, Csaba László, Elek István, Jeszenszky Géza, Lányi András, Mellár Tamás, Pálinkás József vagy éppen Romsics Ignác – nevével fémjelzett kiállásban egyúttal felszólították a főváros és a kerületek vezetőit: amennyiben a diákok követelése nem teljesül, biztosítsanak helyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói számára, hogy megfelelő körülmények között folytathassák munkájukat. – Hisszük, hogy olyan országban fogják befejezni tanulmányaikat, amely az ő diplomájukat ismeri el, és nem azt, amin egy megszállt intézmény pecsétje díszeleg – közölték.

Ugyanez a kör idén februárban már kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy emlékeztessék a kultúra és a tudomány területén intézkedő állami vezetőket: a sikeres reformok alapos előkészítés és nyilvános mérlegelés nyomán születnek. Akkor azt írták, az érintettek akarata ellenére kierőszakolt változások a szellemi életben soha nem érik el a céljukat.

Mint most írták, másfél év alatt a helyzet tovább romlott. – A kormány a világra és Magyarországra szabadult járványhelyzetet is hatalma növelésére használta, miközben fokozódott a kézivezérlés okozta káosz és a kormányzati arrogancia – olvasható a nyilatkozatban.

A szöveg szerint „elég volt a kormány felforgató, rendbontó intézkedéseiből!”

  • Elprivatizálták a nemzet vagyonát,
  • ellehetetlenítették a független médiát,
  • cenzúrázzák a tudományos kutatómunkát,
  • az államigazgatásból marionett-színházat csináltak,
  • a tanszabadságot lábbal tiporják – a közoktatást már régen bedarálták, most az egyetemeken a sor.