Elemzés: Tiszaújvárost kiütéssel vitte az ellenzék, de a Fidesz szinte mindenhol máshol győzött

Elemzés: Tiszaújvárost kiütéssel vitte az ellenzék, de a Fidesz szinte mindenhol máshol győzött

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A választókerület negyvenkét településéből mindössze nyolc esetén győzött Bíró László összellenzéki jelölt – derül ki a Magyar Hang összesítéséből a választás.hu oldalon hétfőn található adatok alapján. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületében a fideszes Koncz Ferenc tragikus halála miatt volt szükség időközi választásra vasárnap, a kormánypártok az elhunyt politikus lányát, Koncz Zsófiát indították, aki nyert is.

A választáson összesen 110 szavazókörben voksolhattak a választók, közülük egy tiszaújvárosi esetén nem összesítették még az adatokat hétfőn estig amiatt, mert az átjelentkezők, illetve a külképviseleteken szavazók voksait is ide fogják beszámítani. Ám a többi eredménye számításaink szerint az, hogy Koncz 72 szavazókört vitt el, míg Bíró csak épphogy több mint feleannyit, 37-et.

A negyvenkét településből egyébként hat minősült városnak, a többi mind kisebb méretű. A városokból Bíró csak az említett Tiszaújvárost nyerte meg kiütéssel (ott a jelenleg ismert 16 szavazókörből mind a 16-ot meg is nyerte, általában kétszer annyi szavazattal), míg Szerencs esetén mind ő, mind pedig Koncz Zsófia 5-5 szavazókört nyert, ám összességében Koncz kapott több szavazatot. Ez azt jelenti, hogy bár volt, hogy Bíró elvitt pár körzetet a többi városból is, de összességében azokat is Koncz nyerte, tehát a kormánypártokra voksolt Szikszó, Onga, Tokaj, de Tiszalúc többsége is.

Ami a kisebb településeket illeti, ott hét esetén nyert Bíró: Tiszapalkonyán, Tarcalon, Mádon, Legyesbényén, Bekecsen, Sajóörösön és Sajószögeden, mindenhol máshol legfeljebb pár szavazókört vitt.

Összesen egyébként a vasárnap esti adatok szerint Koncz Zsófia 17 597, míg Bíró László 15 875 szavazatot kapott (50,9 százalék és 45,9 százalék), a két évvel ezelőtti választáshoz képest kirívóan alacsony részvétel mellett. 2018-ban ugyanis az urnazárás előtt nem sokkal már közel a választásra jogosultak 65 százaléka szavazott, most csak 45 százalék. Akkor Koncz Ferenc egyébként 25 662 szavazatot kapott, míg a még külön elinduló ellenzék jelöltjei közül Bíró a Jobbik színeiben 16 469-et, az MSZP-Párbeszéd képviselője, Pap Zsolt 7 757-et míg az LMP-s Tarnai Gábor 1182-t. Ez akkor Koncz Ferencnek 49,3 százalékra volt elég, tehát hiába voksoltak jóval kevesebben most lányára, ez elég volt ahhoz, hogy arányaiban nézve a választók nagyobb százaléka szavazzon rá, mint anno édesapjára. Eközben Bíróra összellenzéki jelöltként is kevesebben voksoltak, mint két éve.

Az biztos, az időközi választás indulatokat kavart, Jakab Péter Jobbik-elnök például vasárnap arról beszélt a választást követő sajtótájékoztatón, „a rezsim és kiszolgálói mennek a levesbe” 2022-ben, amire Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: Jakab egy „büdös bunkó”, míg a fideszes Budai Gyula szerint egy „nagypofájú fajankó”.

Mint a Magyar Hang szombaton elsőként megírta, akkor még csak a részleges adatokból sejthetően, Koncz Zsófia a törvényben meghatározottnál többet költött a kampányára. Csak Facebook-hirdetésre szombat estig 5 375 077 forintot költött (még a vasárnapi eredménye hiányzik) és ehhez jönnek az egyéb költségek, például a kampányújságja és plakátjai, szórólapjai.

A Transparency International az RTL Híradónak úgy nyilatkozott, hogy a hatályos jogszabály alapján egy jelölt teljes kampányára most legfeljebb 5,4 millió forint költhető. Koncz Zsófia nem akart nyilatkozni, a Fidesz azt válaszolta a csatornának, minden szabályt betartottak.