„Ellenálltak a korbácsnak és a mézesmadzagnak” – így zajlott Orbán Viktor irodája előtt az Index melletti demonstráció

„Ellenálltak a korbácsnak és a mézesmadzagnak” – így zajlott Orbán Viktor irodája előtt az Index melletti demonstráció

Az Index mellett demonstrálók a beszédek végén feltartják a világító mobiltelefonjaikat 2020. július 24-én Orbán Viktor miniszterelnök budavári irodájánál (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A meghirdetett időben, pénteken délután nem sokkal 6 óra után indult el a Momentum által szervezett, „független Index” melletti szimpátiatüntetés. A demonstrálók majdnem háromórás menet után, nem sokkal este 9 óra előtt értek fel a budai Várba, ahol Orbán Viktor hivatala mellett, a karmelita kolostornál a szervezők és felkért szónokok tartottak beszédeket.

• Elsőként Orosz Anna, a Momentum alelnöke beszélt. Ő végigvette, mi minden történt az elmúlt években a kormánnyal szemben kritikus magyar sajtótermékekkel, az Origót, a Népszabadságot, a Heti Választ és a 168 Órát nevezte meg. „A Fidesz azt akarja, hogy a magyar emberek, mi, 10 millióan ne tudjunk egymással beszélgetni” – kezdte. – Sőt – folytatta a politikus – utcára tesznek, ha valami olyasmit tesznek, ami a hatalomnak nem tetszik. „Mi vagyunk a többség, mi vagyunk többségben – mi nem Vaszily Miklósok, Szombathy Pálok, Bodolai Lászlók és Gerényi Gáborok vagyunk. Többségben vagyunk, akiknek van gerincük. Kiabáljatok, támogassátok a független médiát, rajtatok múlik, hogy túléljük azt Orbán-rendszert” – lelkesítette az összegyűlteket a Momentum alelnöke.

• Miután az este moderátora, Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja felidézte a Magyar Nemzet 2018-as bedarálását, másodjára lapunk publicistája, Gulyás Balázs emelkedett szóra. „Na, szevasztok, libernyákok! – utalt – szokásos pénteki Kossuth rádiós Orbán Viktor interjúi kapcsán a ma elhangzottakra. Majd megjegyezte: a felcsúti legkisebb fiúíz éven azon dolgozik, hogy feldaraboljon és felzabáljon mindent. „Amíg nincs szolidaritás, addig meg is tudják tenni. Akkor lesz vége ennek a förtelmes rendszernek, ha akkor is kimész az utcára, ha nem téged bántanak” – hívta fel a közönség figyelmét. Úgy folytatta, a fideszes állampolgárok sem maradnak ki, őket is bedarálja a rendszer. Megemlítette George Floyd halálát – amely Amerikában a hatalmi túlkapások miatt történt –, akinek nyakán több mint 8 percig térdelt egy rendőr. S párhuzamba állította a magyar állapotokkal: „mi most az 5.-6. percben járunk, de mi nem vagyunk egyedül, mert ez a mi hazánk is” – mondta Gulyás Balázs, majd „Ne hallgassunk!” felszólítással zárta a beszédét.

• Ezt követően Herczeg Zoltán divattervező lépett a színpadra. „Ma már eltemettünk egy igazi demokratát, egy igazi államférfit, egy leendő köztársasági elnököt” – utalt a cserdi polgármester, Bogdán Lászlóra. A civil aktivista úgy folytatta: ne kelljen mást eltemetni, ne kelljen eltemetni az Indexet, az alkotmányos jogainkat; ne temessük el a demokráciát, hanem építsük fel. „Azt szeretném, ha mindenki itt lenne. Ha Bogdán László megcsinálta a csodát Cserdiben, akkor nekünk is meg kell csinálni” – közölte a divattervező. Kiemelete, hogy a rendszerváltás óta már 30 év telt el: „Én Ausztriára, Európára szavaztam akkor, nem arra, hogy az emberek az osztrák bérek ötödét keressék meg. Ha lesz egy új Index, áldozni kell rá”. Elmondta, hogy szabad kreatív emberekre van szükség, és szabad médiaára. „Ha Bogdán László meg tudta csinálni kicsiben, akkor mi is meg tudjuk tenni nagyban. Dolgozzunk a hazánkért, dolgozzunk a szabadságért"” – zárta mondandóját Herczeg Zoltán.

• „Hogy miért nincs sajtószabadság? Azért, mert az állam beavatkozik, miközben a közszolgálatiságból bohóctréfát csinál” – válaszolta meg feltett kérdését a következő felszólaló, Szekeres Tamás. A Bors korábbi főszerkesztője szerint ha nincs szabad sajtó, még inkább játékszerei leszünk a mindenkori hatalomnak.

• Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egyebek mellett arról beszélt, hogy nincs olyan rendszer vagy kormány, amelyik ellen ne lehetne eredményesen fellépni. Ugyanis minél nagyobb a diktatúra, annál nagyobb nyomásgyakorlásra van szükség. De nincs olyan hatalom, amelyet ne lehetne jobb belátásra bírni – közölte. A képviselő elmondta, azt csodálta az Indexben, hogy ellen tudott állni a fizetett kormánypropagandának: „Ellenálltak a korbácsnak és a mézesmadzagnak”. S azt is kifejtette, hogy „ez a mai esemény valaminek a kezdetét jelenti”. Szerinte ma meg kell fogadnia mindenkinek, hogy folytatni fogják, nem hagyják abba ennyivel. „A független sajtóért nem elég tüntetni, elő is kell fizetni rá” – fejezte be egy újságírótól idézett megjegyzéssel.

• Utolsó felszólalóként Fekete-Győr András elmondta: azt tartja elképesztőnek az „Index-sztoriban”, hogy a portál olvasóinak legnagyobb része Fidesz-szimpatizáns. A Momentum elnöke hangsúlyozta, hogy példaértékű, amit az indexes szerkesztőségi tagok mutattak ma. „Száz méterre innen, van egy gyáva, kicsi ember, aki nem tud tükörbe nézni – mondta –, neki a független média tükör”. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, ő olyan Magyarországot akar építeni, ahol van CEU, van független Magyar Tudományos Akadémia, ahol van Index, beszédét úgy zárta: reméli, lesz másik… – utalva a távozó indexesek új mottójára.

Élő videós közvetítésünket alább tudja visszanézni:

A demonstráció egyébként az Index óbudai, Kolosy téri szerkesztőségétől indult. Ott Hajnal Miklós szólt röviden az egybegyűltekhez. A Momentum elnökségi tagja – miután megkérte a résztvevőket, hogy mindenki viseljen maszkot – többek között arról beszélt: „Nem pártként vagyunk jelen, ettől függetlenül üdvözölik a pártszimpatizánsokat és azokat is, akiket nem érdekel a pártpolitika”. Mint mondta, az Indexszel történetek kapcsán az egész nemzetnek jelen kell lennie. Hajnal Miklós üdvözölte a sajtó képviselőit, így a közmédia munkatársait is. Mint mondta, a beszédek majd a budai várban lesznek, ahová nagyjából fél 7 előtt pár perccel indult el a tömeg. (Az alábbi galériában megnézhetik, hogyan indult tüntetés a demonstráció a Kolosy téren.)

A menet eleje úgy nagyjából fél 8 fele érte el a Margit híd budai hídfőjét. A tömeggel haladó kollégáink szerint ekkár már a várban is gyülekezett a tömeg, sok volt a fiatal, de idősek is kimentek. „Ugyan piknikhangulat van, de azért a rendőrök is gyűlnek” – írták.

Az Index szerkesztőségétől indult tömeg aztán úgy este 8 óra körül érte el a vár körzetét. Az egyik helyszínen lévő kollégán szerint a demonstrálók a „Gyertek velünk”, a „Szabad ország, szabad média” és a „Konzultálni jöttünk!” rigmusokat skandálták.

A tömeg eleje aztán fél 9-re felért a Karmelita kolostor elé, amit időközben körbekordonoztak, és rendőrök vettek körül. A kormányfő hivatala előtt már felharsant az „Orbán takarodj!” rigmus is. Az egyik helyszínen lévő kollégánk beszámolója szerint „néhány perccel ezelőtt üdvözölték a vonuló tüntetők már megérkezett első felét; a színpadról türelmet kértek, mert még a vonulók másik fele úton van.”

Rendőrök és kordonok várják az Index mellett tüntetőket 2020. július 24-én a budavári Karmelita kolostor előtt (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Ahogy arról a nap folyamán korábban beszámoltunk, miután a héten korábban menesztették az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot, és a szerkesztőségnek nem sikerült dűlőre jutnia a vezetőséggel, szinte mindenki beadta a felmondását pénteken. Arról is beszámoltunk, hogy – információink szerint – sem Szombathy Pál, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, sem Sztankóczy András, az igazgatóság tagja nem folytatja a munkát a cégnél azok után, hogy gyakorlatilag a teljes szerkesztőség felmondott.