Elnököt választ a Magyar Tudományos Akadémia

Elnököt választ a Magyar Tudományos Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia épülete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legkorábban kedden délután derülhet ki, hogy ki lesz Lovász László utódja, a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke. Jelenleg is zajlik a közgyűlés, amelynek napirendjén a tisztújítás szerepel.

Az elnöki posztért Freund Tamás neurobiológus és Pléh Csaba pszichológus, nyelvész indul.

A közgyűlés a testület titkárságának webszervereit ért terheléses támadás miatt múlt szerdán félbeszakadt. A hétfői közgyűlés a korábban elmaradt napirendi pontokkal folytatódik, majd a közgyűlés tagjai megvitatják a jelöltekre tett javaslatokat.

A technikai kockázatok elkerülése érdekében a szavazás az ülés lezárása után az Akadémia e-választási rendszerében zajlik többek között az Akadémia elnökéről, főtitkáráról, főtitkár-helyetteséről és alelnökeiről. A 24 órás szavazás eredményét kedden délután hirdetik ki.

Kedden újabb 24 órás szavazás kezdődik a választott elnökségi tagokról, a Könyv- és Folyóirat Bizottság elnökéről és a közgyűlés által választandó bizottságok tagjairól. Az akadémiai szavazások eredményét várhatóan szerdán délután hirdetik ki, azután az új elnök és Lovász László leköszönő elnök beszéde, illetve az új vezetők online sajtótájékoztatója következik – adja hírül az MTI.

Arra már a Qubit hívja fel a figyelmet, hogy az MTA jelenlegi élettudományi alelnöke, Freund Tamás elnökjelöltsége megosztotta a hazai tudóstársadalmat, mert a neurobiológusról tudható, hogy korábban jó kapcsolatot ápolt a kormány legfelső köreivel, köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

Tavaly a Qubit írta meg, hogy Freund 2018 decemberében Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelét, amelyben az agykutató nemcsak Palkovics László innovációs miniszterről állította, hogy nem ért a tudományfinanszírozáshoz, hanem arról is írt, hogy szeretne megszabadulni „a kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő társadalomtudományi kutatócsoportok, intézetek munkatársaitól” is, akik szerinte „mételyezik a közéletet és a fiatalságot”.

Miután a levél részletei megjelentek a Qubiten, Freund néhány nap hallgatás után egy, az MTA honlapján megjelent interjúban mondta el, mennyire elszomorítja a mai közhangulat és a társadalom megosztottsága, és elnézést kért „a magukat érintettnek érző társadalomtudós kollégáktól”.