Eltűnt újszentiváni focipénzek: a NAV nyomoz, a polgármester hárít

Eltűnt újszentiváni focipénzek: a NAV nyomoz, a polgármester hárít

Az újszentiváni futballpálya, ahol nem láttuk nyomát beruházásnak (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újszentiván labdarúgócsapata hét éve még azzal került be a hírekbe, hogy egy lagzi miatt hiúsult meg a mérkőzésük. Ellenfelük, az IKV-Alsóváros egyik játékosának menyegzője miatt nem találtak más időpontot, hogy pályára lépjenek az Újszentiván SE ellen, pedig még a szövetséget is megkeresték az ügyben. Pár esztendővel később – aligha e szerencsétlen eset miatt – megszűnt a Szegedtől délre található, közel kétezer fős település sportegyesülete. Újjá kellett hát alakítani az Újszentiváni SE-t, ez pedig meg is történt.

– A polgármester, Putnik Lázár hívott, mert a fiatalos lendület nevében szerette volna újjáalakítani az egyesületet – mondta egy egykori igazgatósági tag, aki neve elhallgatását kéri, ugyanis a minap tanúként hallgatta meg őt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). – Olyan volt nekem, mintha nem is működne ez az egyesület – mondta nyilatkozónk, aki leszögezte: nem is volt az alakuló ülést követően az egyesület környékén, „egy beszámolót sem látott” és azt sem tudja, hogy elkészült-e az alapító okirata a csapatnak.

Jelenteni, jelenteni, jelenteni

Mindez azért érdekes, mert a közelmúltban Újszentiván minden lakosa kapott egy „rendkívüli hírlevelet”, amit a polgármester jegyzett. Ebben pedig többek között ez áll: „Miért is jelentgetnek a munkásszálló, a kerékpáros pihenő, az óvodai parkoló, a sportegyesület öntözőrendszere miatt? Ugye jó kérdések, mint ahogy az, hogy hol van ezeknek a feljelentéseiknek az eredményeik? Mert ugye mást sem tudnak, csak jelenteni, jelenteni, jelenteni. Nagyon várják már, hogy valamiért elmarasztalják önkormányzatunkat, vagy személyemet, ezért olyan feljelentéseket is beadnak, amihez semmi közöm. Például a sportegyesületi társasági adó felhasználása. Azért remélem, mikor megkapják a vizsgálat eredményét konkrétan kiállnak s ismertetik a lakosokkal.”

Mi is az a tao?

Putnik Lázár itt a testületbeli ellenfeleire, a Vállalkozók Szentiváni Egyesületére céloz, akik egyébként nem tettek feljelentést a sportegyesületi társasági adó (tao) felhasználása ügyében. A tao-t eredetileg arra hozták létre, hogy még több forrásban részesülhessenek a látvány-csapatsportágak képviselői, így például az olyan labdarúgócsapatok, mint például az Újszentiván SE. A Kúria által egyébként közpénznek minősített tao sajátossága, hogy a vállalkozások a pénzt nem fizetik be a központi költségvetésbe, hanem egy olyan sportegyesületnek adják oda, amelyik egy fejlesztési terv benyújtásával jelezte igényét a támogatásra.

Egyesülő ügyek

Ahogy azt a Magyar Hang szeptemberben elsőként megírta: Újszentivánon is felvették a tao-pénzt, ám a beruházás – jelesül a focipálya öntözőberendezésének kiépítése – már nem készült el. Az ügyben a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) tett feljelentést, a NAV pedig nyomoz: információink szerint több mint tucatnyi tanút hallgattak ki. Ahogy egyébként a településvezető által emlegetett és hiányolt más újszentiváni esetben is van „eredmény”: a Szabad Európa írta meg, hogy a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága egyesített két újszeniváni ügyet is. A csak papíron bejelentett közmunkások és a jelentős túlárazással megépült munkásszálló ügyét, és többek között okirathamisítás és költségvetési csalás miatt folytat nyomozást ismereten tettes ellen a hatóság.

Putnik, aki a tavalyi bajnokságban egyébként igazolt labdarúgója volt az Újszentiváni SE-nek, azt írja, hogy semmi köze a sportegyesületi adó felhasználásához. Ez azért is érdekes, mert az MLSZ adatbázisa szerint a csapat címe az újszentinávi Felszabadulás utca 7.
szám alatt volt található – ahol a községháza is van. (Igaz, ma már Fő utca 7. a hivatalos cím.) Ráadásul éppen azon a 2019-es testületi ülésen vásárolta meg magánemberként Putnik a szóban forgó épületet, amikor a helyi labdarúgó szakosztályt és a pályát is befogadta az Újszentiváni Íjász Sportegyesület. Egy hónappal az ülést követően pedig maga a polgármester is átigazolt az íjászokhoz.

Putnik Lázár, az Újszentiván SE labdarúgója Forrás: mlsz.hu

Tovább árnyalja a képet, hogy a Putnik által vezetett település honlapján ad hírt arról, hogy bérelhető műfüves focipálya van a településen. A vonatkozó menüpont pedig így indul: „A pálya nyitva tartását Újszentiván Községi Önkormányzat polgármestere, illetve az általa megbízott személy, pályafelügyelő határozza meg, ellenőrzi a használati rend betartását”. Nem életszerű tehát, hogy Putniknak „semmi köze” a sportegyesület részére juttatott támogatásnak.

Megkérdeztük erről a polgármestert is, ám a telefonja ki volt kapcsolva, levelünkre pedig nem válaszolt, amint reagál, cikkünket frissítjük.