Emelkedik itthon a munkanélküliségi ráta

Emelkedik itthon a munkanélküliségi ráta

Sorban állók a budaörsi munkaügyi központnál (Fotó: Grimm Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

177 ezren voltak állás nélkül itthon augusztusban, ez azt jelenti, hogy a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt. Ugyanekkor 4 millió 710 ezernél is több embernek volt állása.

Nyilvánosságra hozta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a legfrissebb számokat, az augusztusi értékek mellett a részletes adatok egy nagyobb időszakot, a június és augusztus közötti három hónapot ölelik fel.

A tavaly év elején megkezdődött „jó időszak” – amikortól folyamatosan csökkent a munkanélküliségi ráta – idén tavasszal érte el a csúcspontját 3,2 százalékkal, azóta azonban ez a szám emelkedik. A legfrissebb adatok szerint a június és augusztus közötti időszakban már 3,4 százalék volt, ez azt jelenti, hogy körülbelül átlagosan 166 ezer emberről lehetett tudni, hogy állást keres.

A KSH részletes bontása szerint a 15 és 24 év közötti munkanélküliek száma 30 ezer főre csökkent, ennek ellenére az összes munkanélküli 18 százaléka ebből korcsoportból kerül ki. Ennél egy jóval népesebb korosztályt, a 15 és 74 év közöttieket tekintve az látszik, hogy az állástalanok száma ugyancsak csökkent az előző évhez képest, méghozzá 34 ezerrel. Emelkedés az 55 és 74 közöttiek esetében tapasztalható. A munkanélküliek közül nagyjából 92 ezer volt a férfi és 73 ezer a nő, a munkakeresés átlagos időtartama pedig majdnem eléri a 10 hónapot. Az érintettek több mint harmada már legalább egy éve próbált elhelyezkedni.

Azt is közölte a KSH, hogy ugyanebben – a június és augusztus közötti – időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 711 ezret tett ki, ez 52 ezerrel a magasabb a tavaly ugyanekkor mért számoknál. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 62 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig kismértékben, 4 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 14 ezerrel csökkent.

A 15 és 64 év közöttiek közül 4 millió 604 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 74,6 százalék volt. Ez 2 millió 439 ezer férfit és 2 millió 164 ezer nőt jelent, mindkét nemnél emelkedés tapasztalható a tavalyi értékekhez képest.