Emmi-körlevél a koronavírusról az iskolaigazgatóknak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Február 28-án küldték körbe az Emberi Erőforrások Minisztériumának körlevelét, amelyben tájékoztatják a köznevelési intézmények vezetőit a koronavírussal kapcsolatos eljárásrendről.

A Magyar hang birtokába jutott, Maruzsa Zoltán által jegyzett dokumentum szerint a minisztérium egészségügyi államtitkársága a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az operatív törzzsel egyetértésben arra szólítja fel a iskolaigazgatókat, hogy ha egy tanulócsoport Észak-Olaszországban lezárt területen járt, akkor a hazajövetelt megelőzően értesítsék a területileg illetékes járási és kerületi hivatal népegészségügyi osztályát.

Ezzel kapcsolatban egyébként felmerülhet, hogy egy lezárt területről hogy jönne haza bárki is.

A körlevél szerint ha egy tanulócsoport, vagy tanulók szervezett vagy magánút során jártak hatóságilag lezárt területen, és azóta már hazaérkeztek, akkor a szülőket fel kell szólítani arra, hogy tizennégy napon keresztül fokozottan figyeljék gyermekük egészségi állapotát.

Tehát eszerint nem rendelnek el tizennégy napos kötelező otthontartózkodást, ha valakik karantén alá vont körzetekből jöttek haza az intézkedés meghozatala előtt.

A körlevél kitér arra is, hogy ha a gyermek a hazaérkezés utáni első tizennégy napban mégis belázasodna, akkor fel kell hívni a háziorvost és a kapott instrukciókat be kell tartani. A Maruzsa Zoltán által jegyzett dokumentum szerint ha felmerül a koronavírus, akkor a háziorvos és a területileg illetékes népegészségügyi osztály dönt a további teendőkről az aktuális eljárásrend szerint.

A körlevél tartalma azért is érdekes, mert nincsen teljesen összhangban mindazzal, amiket a koronavírus kapcsán a kormány kommunikálni igyekszik. Egy nappal a dokumentum kiküldése előtt ugyanis a kormányinfón azt kérték mindenkitől, hogy maradjanak otthon két hétre azok, akik Észak-Olaszországba jártak a közelmúltban.