Energiaügyi Minisztérium: Ezerhétszázan igényelték a veszélyhelyzeti áramellátást

Energiaügyi Minisztérium: Ezerhétszázan igényelték a veszélyhelyzeti áramellátást

Képünk csak illusztráció. Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyetemes áramszolgáltatásra nem jogosult felhasználók, vállalkozások, önkormányzatok, társadalmi szervezetek hétfő éjfélig leadott elektronikus nyilatkozatban igényelhették a veszélyhelyzeti áramellátást az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-től. 1700 fogyasztó áramellátását biztosítják 2023-ban ebben a konstrukcióban – jelentette be keddi közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI szerint.

A minisztérium közleményében azt írja: a kormány új lehetőséget teremtett ahhoz, hogy a korábban megoldatlan ellátási helyzetű versenypiaci kisfogyasztók januártól is villamos energiához juthassanak – írja az MTI.

A megoldás olyan versenypiaci fogyasztók helyzetét rendezi, akik jövő évi áramellátásukra előzőleg nem rendelkeztek sem szerződéssel, sem elfogadott ajánlattal.

A közleményben a minisztérium utalt arra is, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezése alapján dolgozták ki a kormányrendeletben bevezetett lehetőséget.

A hétfő éjféli határidőig 1699 fogyasztó tett nyilatkozatot a veszélyhelyzeti ellátás iránti igényéről összesen 3766 fogyasztási helyre és 58 gigawattóra (GWh) éves mennyiségben. A jelentkezők túlnyomó többsége vállalkozás. A fogyasztási helyek közel harmada, az árammennyiség több mint negyede azonban a 241 nyilatkozó önkormányzathoz kapcsolódik – ismertette a minisztérium.

A veszélyhelyzeti átmeneti ellátásról január elsejétől határozatlan időre szóló szerződés alapján gondoskodik az MVM Next. A villamos energiát havonta változó áron biztosítja majd a kereskedő, kifejezetten azzal a céllal, hogy az egyéb lehetőségektől eleső kisfogyasztók jövőre se maradjanak áram nélkül. A jogosulatlanul igénylők kötbér fizetésére kötelezhetők. A megkötött szerződés két hónapon belül felmondható, például abban az esetben is, ha valaki kedvezőbb piaci ajánlatot találna.

Címkék: energiaválság