„Ez a budapestiek pénze” – tájékoztató kampánnyal válaszolnak a kormánynak Karácsony Gergelyék

„Ez a budapestiek pénze” – tájékoztató kampánnyal válaszolnak a kormánynak Karácsony Gergelyék

Karácsony Gergely és több kerületi polgármester a tájékoztató kampány bejelentésekor (Fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azok a vállalkozások, amelyek megtehetik, fizessék be idén is az iparűzési adójuk egészét – ezt kéri egy friss kampány részeként a főváros. Karácsony Gergely főpolgármester és több kerületvezető is azt hangsúlyozta, hogy a közszolgáltatások biztosításához pénzre van szükség, az önkormányzatok pedig többek között ebből az adónemből tudják a forrásokat biztosítani.

Tájékoztató kampányt indít a fővárosi önkormányzat és több kerület közösen – Karácsony Gergely ezt kerületi polgármesterekkel együtt jelentette be hétfőn. A főpolgármester elmondása szerint ugyanis egy önkormányzatnak nemcsak lehetősége, de kötelessége is tájékoztatni polgárait arról, ha jó híre van, de arról is, ha valami rossz történik. Az elmúlt időszakban pedig szerinte az utóbbiból volt több.

A kampánnyal arra akarják felhívni a budapestiek figyelmét, hogy „azok a közszolgáltatások, amelyek oly természetesek számunkra – mindannyian hozzászoktunk, hogy jön a busz, meleg a fűtőtest, jön víz a csapból –, rengeteg ember munkája révén válnak valósággá”. Amikor pedig a polgármesterek a kormányzati elvonások miatt emelik fel a szavukat, akkor éppen ezekért a közszolgálgatásokért aggódnak. – Legyen világos mindenkinek, hogy ez a pénz nem a fővárosi polgármesterek pénze, ez a budapestiek pénze, amely azért jár nekik, hogy megkaphassák azokat a közszolgáltatásokat, amelyeket megérdemelnek – mondta a főpolgármester.

A kampánnyal emellett – ahogy Karácsony Gergely fogalmazott –közös erővel szeretnék rábírni a kormányt arra, hogy függessze fel a megszorításokat. Külön kiemelte a több ellenzéki polgármester által utolsó cseppként értelmezett intézkedést arról, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) csak az iparűzési adójuk felét kell befizetni idén. (A kormány egyébként azzal érvelt emellett, hogy a kkv-k biztosítják a legtöbb munkahelyet, így meg kell segíteni őket.) Karácsony Gergely azt kérte a vállalkozásoktól, hogy akik megtehetik, segítsék a várost azzal, hogy nem élnek ezzel a lehetőséggel. – Vannak, akiknek ez minimális kiadást jelent, nekünk viszont élet-halál kérdés – fogalmazott. Az ő döntésükön fog múlni, hogy a város kihúzza-e az idei évet – tette hozzá.

A kampányuk célja továbbá erősíteni a város közösségét, hiszen nehéz időszakon vagyunk túl és még nincs vége a nehézségeknek. Több válságjelenséggel kell megküzdeni, az egyik maga a járvány. Karácsony Gergely elmondása szerint Budapest sokkal jobban védekezett, mint az ország egésze, a fővárosban történt a legkevesebb plusz halálozás a korábbi évek statisztikáihoz képest, persze azt kihangsúlyozta, hogy a számok mögött életek vannak. A politikus itt ismét kiemelte, hogy a járvány következő szakaszában a leghatékonyabb védekezés az oltás. A következő válságjelenség a járvány nyomában a gazdasági válság, amihez pedig társulnak a kormányzati megszorítások. – Sajnos Magyarországon a kormány egyik kezével a járvány, másik kezével az önkormányzatok ellen küzd – fogalmazott.

Az egészen pontosan nem derült ki, hogy a tájékoztató kampány mit takar, de a főpolgármester már hirdeti a vedjukmegbudapestet.hu internetes oldalt.